Ik wil bouwen of verbouwen

Wilt u een dakkapel plaatsen, een schuur bouwen, uw bedrijf uitbreiden of een gezamenlijk buurtmoestuin aanleggen? Of iets anders bouwen of verbouwen? Dan moet u uitzoeken of u een vergunning nodig heeft of een melding moet doen.

Hoe werkt het?

U kunt op 2 manieren uitzoeken of u een vergunning nodig heeft.

  1. Zelf uitzoeken via het Omgevingsloketexterne-link-icoon. In het Omgevingsloket staan alle regels van alle overheden in Nederland. U kunt zo in 1 keer bekijken wat de regels zijn voor uw plannen van de landelijke overheid, de provincie, het waterschap en de gemeente. In het Omgevingsloket kunt u bekijken of u een vergunning moet aanvragen, of u een melding moet doen of dat u geen vergunning nodig heeft.
  2. Een informatieverzoek doen bij de gemeenteexterne-link-icoon. Komt u er niet uit? Of twijfelt u wat u moet doen? Doe een gratis informatieverzoek omgeving bij de gemeente. We bekijken dan voor u wat er mogelijk is.

Vergunning aanvragen of melding doen

Heeft u een vergunning nodig of moet u een melding doen? U doet dat in het Omgevingsloketexterne-link-icoon. In het Omgevingsloket kunt u in 1 keer alle vergunningen of meldingen aanvragen die voor uw activiteit nodig zijn. Ook als dat bij een andere overheid is, bijvoorbeeld de provincie of het waterschap. Lees hierna ook hoe u de aanvraag of melding voorbereidt.

Uw aanvraag voorbereiden

Heeft u een omgevingsvergunning nodig? Dan kunt u de aanvraag voorbereiden. Hiervoor zijn deze 2 punten belangrijk:

Bespreek uw plannen met de buurt

Bespreek uw plannen met de buurt. Dit heet een omgevingsgesprek. U bespreekt bijvoorbeeld met uw directe buren uw plannen voor een aanbouw. Of u bespreekt uw plannen voor een bedrijf met de bewoners uit de straat. In de vergunningaanvraag zet u of u het gesprek heeft gehad en wat het resultaat is.

Afwijken van omgevingsplan

Wilt u iets dat niet in het omgevingsplan staat? Doe dan een gratis informatieverzoek omgeving bij de gemeente. We kijken dan of uw plannen passen in de omgeving, aansluit bij de behoeften van inwoners en de gevolgen voor gezondheid, veiligheid en milieu. We noemen dit ‘toetsen op wenselijkheid’. U voorkomt teleurstellingen en u maakt geen onnodige kosten.

Prijs

Dit hangt af van wat u gaat doen. In de legesverordeningexterne-link-icoon staan alle prijzen.

Na uw aanvraag

De gemeente reageert binnen 8 weken op uw aanvraag. In bijzondere gevallen mag de gemeente deze periode verlengen tot 26 weken.