Jeugdhulp

Uw hulpvraag uitleggen

U belt eerst met Team Toegang. Daarna kan er een gesprek volgen met een medewerker van ons 'gebiedsteam'. Dit gesprek kan bij u thuis zijn, op het gemeentehuis of een andere plek die u fijn vindt. Tijdens het 1e gesprek kunt u uitleggen wat de situatie is. Samen met de medewerker van het gebiedsteam bekijkt u welke hulp nodig is. We kijken dan ook wat u zelf kunt of met hulp van mensen in uw omgeving.

U krijgt na het gesprek een plan. En als dat nodig is begeleiding van een gezinscoach, maatschappelijk werker of een andere zorgverlener.

Hulp bij het gesprek

Misschien vindt u het fijn als iemand u helpt bij het gesprek. U kunt zelf iemand vragen of u kunt hulp vragen aan een onafhankelijke cliëntondersteuner. Dit is gratis.

Hulp van onze gezinscoach

Onze gezinscoach kan op veel manieren helpen. De coach kan alle hulp en ondersteuning rondom het gezin regelen. En kijkt ook wat u zelf of met hulp van uw omgeving kunt. De gezinscoach kan ook advies en ondersteuning geven aan bijvoorbeeld school of sportvereniging. De gezinscoach helpt uw kind zoveel mogelijk thuis, in de eigen omgeving. En schakelt een deskundige zoals zorgverlener in als dat nodig is.

Vertrouwenspersoon in de jeugdhulp

U kunt veel vragen hebben als u met jeugdhulp te maken krijgt. Of klachten. Het Advies- en Klachtenbureau Jeugdzorg (AKJ) is de organisatie van de vertrouwenspersonen voor de jeugdhulp. Als er zaken in de hulpverlening niet goed lopen, kan de vertrouwenspersoon daarbij helpen. Zij helpen u een oplossing te vinden. Het AKJ is er om iedereen zonder oordeel te helpen en vragen te beantwoorden. Het AKJ geeft advies en ondersteunt mensen die een klacht hebben over de jeugdhulp. Dat is altijd gratis.

Belangrijke telefoonnummers

Kindertelefoon

Kinderen en jongeren tot 18 jaar kunnen met de Kindertelefoon over alles praten. Dit kan anoniem. Ze kunnen gratis bellen of chatten met getrainde vrijwilligers. Bel: (0800) 0432, elke dag van 11.00 tot 21.00 uur.

Supportlijn 'Alles Oké?'

Jongeren van 18 tot 24 jaar kunnen gratis of bellen of chatten met de supportlijn Alles Oké?. Bel: (0800) 0450, elke dag van 14.00 tot 22.00 uur.

Huiselijk geweld of kindermishandeling?

Wilt u huiselijk geweld of kindermishandeling melden? Of een vermoeden daarvan? Bel Veilig Thuis(0800) 2000 (24 uur per dag)

Crisisdienst

Spoedeisende hulp voor jeugd tot 18 jaar buiten kantooruren? Bel de Crisisdienst: (043) 604 5777