Bermen maaien

Elke lente en zomer genieten we in Horst aan de Maas van bloemrijke bermen. In Horst aan de Maas willen we de biodiversiteit vergroten. Dit betekent dat er meer verschillende planten, insecten en dieren in onze gemeente komen. Zo blijft de natuur beter in evenwicht. We gaan daarom onze bermen anders beheren. Dit noemen we ecologisch bermbeheer.

Wat is ecologisch bermbeheer?

Ecologisch bermbeheer betekent dat we minder maaien en het maaisel weghalen. Dit betekent niet dat de bermen straks allemaal een wildernis zijn.

Gevaarlijke berm? Meld het bij de gemeente!

Vindt u een berm gevaarlijk? Meld dit bij de gemeente. Bijvoorbeeld als planten te hoog groeien en u niet goed uit kunt kijken.

Maai niet zelf een berm bij uw huis of grond. U maait dan niet per ongeluk bijzondere soorten weg. En u zorgt voor meer natuur in uw eigen buurt.

Hoe doen we dat?

  • We maaien langs wegen en fietspaden de eerste 50 centimeter van de berm. Hierdoor heeft het verkeer geen last van gras op de weg. Soms is het beter voor de veiligheid om vaker te maaien. Bijvoorbeeld op kruisingen als het gras te hoog groeit en u niet goed uit kunt kijken. Dan maaien we vaker.
  • We maaien de rest van de bermen 2 keer per jaar, meestal in de lente en in de herfst. Hierdoor staat altijd een deel van de berm in bloei. Dat lijkt soms rommelig, maar kleine dieren en insecten kunnen zo goed schuilen en er is genoeg eten. En planten kunnen langer bloeien en zaad verspreiden. Dit zorgt weer voor meer verschillende planten en dieren in de berm.
  • We zorgen dat uitzichtpunten goed gemaaid blijven en dat het gras niet over de weg groeit.
  • We maaien de bermsloten tussen september en december. Alle bermsloten komen vanzelf aan de beurt.
  • Rondom bomen maaien we elke 3 jaar. Staan er 3 bomen? Dan maaien we elk jaar rondom 1 boom. Zo kunnen kleine dieren en insecten altijd goed schuilen.
  • We halen het maaisel weg. Hierdoor krijgt de berm meer soorten bloemen en kunnen er soms bijzondere soorten komen.

Wat levert het op?

Een afwisselende berm met veel bloemen levert veel op. Zo eten insecten van de nectar die uit de bloemen komt. Insecten zijn belangrijk voor het bestuiven van planten, ze ruimen koeienstront op en insecten zorgen ervoor dat afgevallen bladeren veranderen in voedingsstoffen voor planten. In het langere gras schuilen kleine dieren als egels, vogels en muizen. De bermen zijn ook belangrijk als ‘verhuisroutes’ voor dieren en insecten tussen gebieden. En: een bloeiende berm is kleurrijk en mooi om te zien. Zo helpen we de natuur een handje!

Wat kunt u doen?

Wilt u meehelpen om meer verschillende planten en dieren in Horst aan de Maas te krijgen? 

Zo verbeteren we samen de biodiversiteit

Meer informatie

Bel tijdens openingstijden: 077 - 477 97 77

Stuur een e-mail: gemeente@horstaandemaas.nl