Ecologisch maaibeheer

Ecologisch maaibeheer betekent dat de gemeente minder maait. En het maaisel weghaalt. We doen dit bij wadi’s en buffers, bermen en grasvelden. Hierdoor verandert de berm: er kunnen meer verschillende planten groeien en daar komen weer meer insecten en dieren op af. Zo blijft de natuur beter in evenwicht. En u geniet over een paar jaar in de lente en zomer van bermen, wadi’s en grasvelden vol bloemen.

Wat merk ik?

  • In het voorjaar en in de zomer ziet u steeds meer bloemen. In het najaar ziet de berm er soms bruin uit. Dit komt omdat planten dan doodgaan. Of in winterslaap gaan. Dat is normaal.
  • De gemeente maait  1 of 2 keer per jaar, dit hangt af van de plek. We maaien meestal in de zomer en in de herfst. Bermsloten maaien we tussen september en december. Rondom bomen maaien we elke 3 jaar. Staan er 3 bomen? Dan maaien we elk jaar rondom 1 boom.
  • U ziet meer insecten en kleine dieren. Kleine dieren als egels, vogels en muizen kunnen goed schuilen in het langere gras. En er is genoeg eten. Denk aan nectar die uit de bloemen komt. Insecten ruimen groenafval op en veranderen afgevallen bladeren in voedingsstoffen voor planten. En ze helpen planten bestuiven.
  • U ziet meer planten. Planten kunnen langer bloeien. En hierdoor meer zaad verspreiden. En dan komen er weer meer verschillende planten en dieren in de berm. 

Gevaarlijke berm?

  • We maaien langs wegen en fietspaden de eerste smalle strook van de berm. Hierdoor heeft het verkeer geen last van gras op de weg.
  • Uitzichtpunten blijven we goed maaien. En we zorgen dat ook hier het gras niet over de weg groeit.
  • Vindt u een berm gevaarlijk? Meld de gevaarlijke berm bij de gemeenteexterne-link-icoon. Bijvoorbeeld als planten te hoog groeien en u niet goed uit kunt kijken.

Niet zelf maaien

Maai niet zelf een berm bij uw huis of perceel. Ook niet als u het gevaarlijk vindt. Meld de gevaarlijke berm bij de gemeenteexterne-link-icoon.

Meehelpen

Wilt u meehelpen om meer verschillende planten, dieren en insecten in uw buurt te krijgen? 

Ecologisch maaibeheer - gemeente Horst aan de Maas

Als u deze video bekijkt, accepteert u de voorwaarden en de privacyregels van Youtube.