Zonnepanelen

Zoekt u informatie over zonnepanelen? We helpen u graag op weg.

Is mijn dak geschikt?

Check het op Zonnekaart Horst aan de Maasexterne-link-icoon. Voer uw adres in om te checken of uw dak geschikt is voor zonnepanelen.

Vergunning nodig?

U heeft meestal geen vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen of zonnecollectoren op uw dak. U heeft wel een vergunning nodig als er een aparte installatie nodig is voor het omzetten of opslaan van de opgewekte energie. Dit komt niet vaak voor.

Controleer in het Omgevingsloketexterne-link-icoon of u een vergunning nodig heeft. Meer informatie over de regels voor zonnepanelen en zonnecollectoren staat op de website van de Rijksoverheidexterne-link-icoon.

Subsidie

U kunt geen subsidie krijgen voor het plaatsen van zonnepanelen. Zonnepanelen verdient u meestal in 7 tot 8 jaar terug. Daarom geven gemeentes, provincies en de landelijke overheid er geen subsidie voor.

U kunt wel btw terugvragen als u zonnepanelen plaatst. En u betaalt geen belasting over de energie die u opwekt en gebruikt met zonnepanelen.

Geen belasting over stroom die u opwekt

Wist u dat u geen belasting hoeft te betalen over de stroom die u zelf opwekt en gebruikt met zonnepanelen? Dit is de salderingsregelingexterne-link-icoon. U kunt de kosten zo in gemiddeld 7 tot 8 jaar terugverdienen. Deze regeling loopt tot 2023. Daarna bouwt de overheid de regeling in stappen af naar 0 in 2031. 

Btw op zonnepanelen terugvragen

U kunt de btw terugvragen die u betaalt voor het plaatsen van zonnepanelen. Milieu Centraal legt uit hoe u btw voor het plaatsen van zonnepanelen terugvraagtexterne-link-icoon.

Voordelig lenen

Duurzaam Thuis Limburg

Duurzaam Thuis van de provincie Limburg helpt u graag uw huis duurzamer te maken. U kunt voordelig een lening afsluiten. Daarmee kunt u bijvoorbeeld zonnepanelen kopen. Kijk op duurzaamthuislimburg.nlexterne-link-icoon voor meer informatie. 

Nationaal Energiebespaarfonds

Het Nationaal Energiebespaarfonds biedt woningeigenaren en Verenigingen van Eigenaren ook een gunstige lening voor energiebesparing. Kijk op energiebespaarlening.nlexterne-link-icoon

Huurwoning

Heeft u een huurwoning? Vraag dan uw verhuurder om de mogelijkheden. 

Huurt u bij Wonen Limburg? Dan kunt u een vrijblijvend advies over zonnepanelen aanvragen bij Wonen Limburgexterne-link-icoon.

Bedrijven en organisaties

Plannen om te investeren in zonnepanelen? Het Limburgs Energie Fonds (LEF) helpt u om uw plan te realiseren! Kijk op limburgsenergiefonds.nlexterne-link-icoon.