Zonnepanelen

Zoekt u informatie over zonnepanelen? We helpen u graag op weg.

Is mijn dak geschikt?

Check het op Zonnekaart Horst aan de Maas. Voer uw adres in om te checken of uw dak geschikt is voor zonnepanelen.

Vergunning nodig?

U heeft meestal geen vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen of zonnecollectoren op uw dak. U heeft wel een vergunning nodig als er een aparte installatie nodig is voor het omzetten of opslaan van de opgewekte energie. Dit komt niet vaak voor.

Controleer in het Omgevingsloket of u een vergunning nodig heeft. Meer informatie over de regels voor zonnepanelen en zonnecollectoren staat op de website van de Rijksoverheid.

Subsidie

U kunt geen subsidie krijgen voor het plaatsen van zonnepanelen. Zonnepanelen verdient u meestal in 7 tot 8 jaar terug. Daarom geven gemeentes, provincies en de landelijke overheid er geen subsidie voor.

U kunt wel btw terugvragen als u zonnepanelen plaatst. En u betaalt geen belasting over de energie die u opwekt en gebruikt met zonnepanelen.

Geen belasting over stroom die u opwekt

Wist u dat u geen belasting hoeft te betalen over de stroom die u zelf opwekt en gebruikt met zonnepanelen? Dit is de salderingsregeling. U kunt de kosten zo in gemiddeld 7 tot 8 jaar terugverdienen. Deze regeling loopt tot 2023. Daarna bouwt de overheid de regeling in stappen af naar 0 in 2031. 

Btw op zonnepanelen terugvragen

U kunt de btw terugvragen die u betaalt voor het plaatsen van zonnepanelen. Milieu Centraal legt uit hoe u btw voor het plaatsen van zonnepanelen terugvraagt.

Voordelig lenen

Duurzaam Thuis Limburg

Duurzaam Thuis van de provincie Limburg helpt u graag uw huis duurzamer te maken. U kunt voordelig een lening afsluiten. Daarmee kunt u bijvoorbeeld zonnepanelen kopen. Kijk op duurzaamthuislimburg.nl voor meer informatie. 

Nationaal Energiebespaarfonds

Het Nationaal Energiebespaarfonds biedt woningeigenaren en Verenigingen van Eigenaren ook een gunstige lening voor energiebesparing. Kijk op energiebespaarlening.nl

Huurwoning

Heeft u een huurwoning? Vraag dan uw verhuurder om de mogelijkheden. 

Huurt u bij Wonen Limburg? Dan kunt u een vrijblijvend advies over zonnepanelen aanvragen bij Wonen Limburg.

Bedrijven en organisaties

Plannen om te investeren in zonnepanelen? Het Limburgs Energie Fonds (LEF) helpt u om uw plan te realiseren! Kijk op limburgsenergiefonds.nl.