Toddezèk uit Grubbenvorst ontvangen erepenning

21 mei 2024
Algemeen

Burgemeester Palmen reikte vrijdag 18 mei de erepenning uit aan De Toddezèk uit Grubbenvorst. Dit gebeurde tijdens hun afscheidsconcert. Zij ontvangen de erepenning voor hun bijdrage aan de samenleving in de afgelopen 22 jaar.

Finale liedjes

In 2003 stond de Toddezèk voor het eerst in de finale van het LVK met het nummer D'n Toddezak, waarnaar de groep later is vernoemd. In 2007 won de Toddezèk voor de eerste keer het LVK met het nummer Heej bliéf ik plekke. In 2009 wonnen ze het LVK met het nummer Ni miër en ni minder en in 2014 wonnen ze het LVK met Onhendig Leedje. Ook in 2008 stond de Toddezèk de finale en haalden toen de derde prijs met Ut ei!

Liedjesschrijvers

De liedjes worden geschreven door de broers René en Geert. Het winnen met het nummer Onhendig Leedje op het LVK in Grubbenvorst was één van de hoogtepunten. Horst aan de Maas maar zeker Grubbenvorst stond op zijn kop. Veel inspiratie voor de teksten haalt de Toddezèk uit dagelijkse dingen of uitspraken. Als met name René een uitspraak hoort dan wordt dit opgeschreven in zijn notitieboekje, ook al is dit midden in de zomer. Kleine spreuken werden grote liedjes. Denk maar aan Wae bak mich en ei, Ut is toch wat, Dan zien we van de straot aaf, Spek op de rubbe of Ik rammel van den dors.

Hoogtepunten

De afgelopen 22 jaar heeft de Toddezèk veel hoogtepunten beleefd. Optredens in kleine kroegen, of een groot optreden op het Vrijthof, het LVK winnen, of de Revue Tje met sketches. Hun liedjes zijn gecoverd door vele andere artiesten omdat de teksten en melodieën zo aanstekelijk zijn.