Stoppen met agrarisch bedrijf
Nieuwe bestemming
Stoppen met uw bedrijf betekent dat u een nieuwe toekomst zoekt voor uzelf. Misschien wilt u iets heel anders gaan doen. Of zoekt u nieuwe inkomsten. Of gaat u van uw pensioen genieten. We helpen u graag om op een andere manier uw bedrijfslocatie te gebruiken. Bijvoorbeeld door een ander type bedrijf mogelijk te maken. De gemeente vindt het belangrijk dat uw plan ook goed is voor de omgeving van uw bedrijf. Niet iedereen kan bijvoorbeeld recreatief ondernemer worden, nieuwe woningen bouwen of bijvoorbeeld een caravanopslag realiseren. We helpen u daarom graag met maatwerk.
Plan maken
- U maakt zelf een plan voor de toekomst van uw bedrijf. U kunt dit zelf doen of met uw eigen adviseurs.
- U legt uw plan voor aan de gemeente.
- We bespreken het plan met u. De gemeente bekijkt in hoeverre we mee kunnen en willen werken door de grote lijnen te bewaken.
Aanpak stikstof
Het kabinet wil met de landelijke aanpak piekbelasting de stikstofneerslag in kwetsbare natuurgebieden snel terugdringen. De aanpak is vrijwillig en richt zich op ongeveer 3.000 bedrijven die de meeste stikstofneerslag veroorzaken op overbelaste stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden. Deze bedrijven hebben verschillende mogelijkheden om de stikstofneerslag te verminderen.
U kunt als agrarisch ondernemer bijvoorbeeld kiezen voor extensiveren, omschakelen, innoveren, verplaatsen of stoppen. U maakt zelf een keuze. En u kunt gebruikmaken van ondersteunende beëindigingsregelingen als de Lbv-plus en begeleiding van een zaakbegeleider. U kunt zelf met een voorstel komen in de vorm van een ondernemingsplan.
Bent u geen piekbelaster? Dan kunt u misschien gebruikmaken van de Lbv-regeling (Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties) om het financiële plaatje na beëindiging passend te maken.
Meer informatie of persoonlijk contact
Wij kunnen ons voorstellen dat deze informatie u aan het denken heeft gezet. Heeft u vragen over de regelingen rond de landelijke aanpak piekbelasting? Bekijk dan de mogelijkheden en informatie via de link hiervoor om u op weg te helpen.
Daarnaast staan we als gemeente Horst aan de Maas ook voor u klaar om u op weg te helpen of uw eerste vragen te beantwoorden. Neem dan contact op met Eric Giebelen of Twan Heuijerjans via het algemeen nummer van de gemeente Horst aan de Maas: 077 - 477 97 77.