Erfgoedambities vastgelegd in het Programma Erfgoed

08 juli 2025
Algemeen

Horst aan de Maas heeft een rijke geschiedenis, zichtbaar in het landschap, aan de sporen in de ondergrond en aan de historische (gebouwen in de) kernen en het buitengebied. Riny Coenders, wethouder erfgoed: "Als gemeente vinden wij het belangrijk om onze rijke historie te beschermen. Want erfgoed is een belangrijke drager van de omgevingskwaliteit en identiteit.”

Om zorgvuldig met het erfgoed van Horst aan de Maas om te gaan hebben we het Programma Erfgoed vastgesteld. Hiervoor hebben veel deskundigen, erfgoedpartners en inwoners input gegeven. Dit programma legt de ambities en werkwijze vast en vormt de basis voor beleid én uitvoering. 

In samenwerking met erfgoedpartners

Wethouder Riny Coenders licht toe: “Het programma helpt ons op een zorgvuldige manier om te gaan met de fysieke resten van het verleden van Horst aan de Maas en aan het beleefbaar en toegankelijk maken van dit erfgoed. Zodat onze inwoners en bezoekers kunnen blijven genieten van onze historie. Niet alleen de totstandkoming van het Programma Erfgoed hebben wij samen met de erfgoedpartners opgepakt, maar ook de uitwerking ervan gaan we samen doen.”

Eén van die samenwerkingspartners is Landschap Horst aan de Maas. Bestuurslid Jos Claessens deelt zijn ervaringen over de totstandkoming van het programma: "Als vrijwilligersorganisatie hebben we onze kennis en inzichten (onder andere de resultaten van veldonderzoek) gedeeld met de gemeente. Zo creëren we samen meerwaarde als het gaat over het in stand houden van erfgoed." Daarnaast kijkt Claessens ook vooruit: "De inventarisatie en waardering van erfgoed is nooit klaar. Dit is een mooi en goed begin, maar samen moeten we zorgen voor het continueren en het actualiseren van het Programma Erfgoed."

Het programma richt zich op drie pijlers:

  • Kwaliteit en identiteit: herkenbare landschappen en historische kernen behouden en versterken.
  • Beleefbaar en toegankelijk: kennis over erfgoed beschikbaar maken en inwoners en bezoekers enthousiasmeren.
  • Maatwerk en behoud: erfgoedkennis inzetten bij ruimtelijke ontwikkelingen voor zorgvuldige afwegingen.

Uitvoeringsagenda

In de komende periode werken we aan het digitaal beschikbaar maken van de schat aan informatie die de inventarisatie en waardering hebben opgeleverd. We gaan aan de slag met de uitvoering, dat doen we samen met erfgoedpartners. Meerdere partners hebben eerder namelijk aangegeven graag een rol te spelen bij het vervolg. Een concrete eerste stap is de start met de maatregelen in de uitvoeringsagenda.

In de uitvoeringsagenda geven we aan wat we als eerste oppakken, waarbij we in 2025 en 2026 prioriteit geven aan maatregelen zoals de aanpassing van planologische regelingen, ondersteuning van initiatiefnemers, activiteiten gericht op publieksbereik, toerisme en recreatie.