Basisschool de Driehoek en Basisschool de Krullevaar strijden om elektronisch afval

21 mei 2024
Algemeen

Elektrische apparaten

Basisschool de Driehoek in Griendtsveen en Basisschool de Krullevaar in Sevenum doen van 27 mei tot en met 20 juni mee met de E-waste Race. De deelnemende teams gaan vier weken lang de strijd aan met elektronisch afval (ook wel e-waste genoemd). De kinderen zamelen klein elektronisch afval in zodat het hergebruikt of gerecycled wordt. Zo leveren ze een bijdrage aan de circulaire economie.

Woont u in de buurt van een van de deelnemende scholen? Laat dan tussen 27 mei en 20 juni gemakkelijk en gratis uw elektronisch afval thuis ophalen. Dit doet u door uw elektronisch afval online aan te bieden op de website ewasterace.nlexterne-link-icoon

Wat valt onder elektrisch afval?

Elektronisch afval bestaat uit kapotte of oude apparaten met een stekker eraan of een plek voor een batterij. Denk hierbij aan een oud toetsenbord, kapotte waterkoker of defect mobieltje, maar ook aan oude of kapotte kabels en adapters. Inktcartridges, losse batterijen en losse accu’s vallen niet onder e-waste en mogen dus niet worden ingeleverd. Kunt u zelf batterijen uit de apparaten halen? Haal deze dan voor het inleveren uit de apparaten.

Uw elektrisch afval wordt gratis opgehaald

Wanneer u uw klein elektronisch afval apart inlevert, zorgt u ervoor dat schadelijke stoffen niet in het milieu terechtkomen en er minder grondstoffen uit de aarde hoeven te worden gehaald. 

De E-waste Race maakt het u gemakkelijk doordat leerlingen het afval bij u thuis komen ophalen. De kinderen krijgen punten voor het ingezamelde e-waste en de school met de meeste punten wint een schoolreisje. Dus biedt uw kapotte of oude elektronische apparaten online aan.

Een tweede leven

De gemeente biedt tijdelijke inzamelmiddelen om het e-waste te verzamelen. Op vaste momenten wordt het e-waste afgevoerd naar een erkende verwerker in de regio.

Elektrische en elektronische apparaten die herbruikbaar zijn, worden door deskundig opgeleide medewerkers grondig gecontroleerd en gereinigd. Vervolgens kan deze ‘refurbished’ elektronica weer een hele tijd dienst doen.

Een deel van de elektrische en elektronische apparaten die we aanleveren kan niet zonder meer verder worden gedemonteerd. Denk hierbij aan printplaten en kabels. Deze worden geleverd aan gespecialiseerde firma’s die de onderdelen op een verantwoorde en veilige manier verder recyclen.