22 april – Besluiten van burgemeester en wethouders
De besluiten van het college van burgemeester en wethouders van 22 april 2025.
Horst aan de Maas werkt aan klimaatbestendigheid door vergroening in de directe woonomgeving
Het college van B en W heeft besloten om inwoners de mogelijkheid te geven hun directe woonomgeving te vergroenen door middel van een geveltuin, een boomtuin of een verzoek tot vergroening in de openbare ruimte. Meer groen is belangrijk voor een gezonde en klimaatbestendige woonomgeving. Want het klimaat verandert, ook in Horst aan de Maas. Het wordt steeds warmer, maar ook droger voor langere periodes. En als het dan regent, dan valt er vaker veel regen in korte tijd. Om te zorgen dat een ieder prettig en gezond kan wonen en werken in onze gemeente, willen we onze kernen aanpassen aan het veranderende klimaat door meer groen in de wijken mogelijk te maken.
Inkoop Jeugdzorgplus 2026
Het college van B en W heeft besloten de gemeente Eindhoven te mandateren om voor het landsdeel zuidoost, waar Noord-Limburg toe behoort, in 2025 een nieuwe inkoop van jeugdzorgplus te verzorgen en vanaf 2026 het contractmanagement uit te voeren. Daarmee borgt het college dat de hulp in de vorm van jeugdzorgplus ook vanaf 2026 beschikbaar blijft voor jeugdigen die dat nodig hebben. Jeugdzorgplus is één van de zwaarste vormen van jeugdhulp waarbij jeugdigen in een gesloten setting behandeling en begeleiding krijgen. Vanuit de gemeente Horst aan de Maas verblijven gelukkig maar weinig jeugdigen in de jeugdzorgplus.
Informatiesessie voor de raad voor een update van het Integraal Zorgakkoord (IZA)
Het college van B en W informeert de raad door middel van een raadsinformatiebrief over een informatiesessie van het Integraal Zorgakkoord (IZA) voor de regio Noord- en Midden-Limburg. De informatiesessie wordt in augustus 2025 georganiseerd voor alle raadsleden van de 14 gemeenten in de samenwerkingsregio. Tijdens deze sessie worden de ontwikkelingen op het gebied van het IZA voor de regio Noord- en Midden Limburg toegelicht.
Vaststellen bestemmingsplan Mäöleveld fase 1 te Sevenum
Het college van B en W stelt de gemeenteraad voor om het bestemmingsplan ’t Mäöleveld fase 1 gewijzigd vast te stellen. Nadat het ontwerpbestemmingsplan eind 2023 ter inzage is gelegd hebben we meerdere reacties (zienswijzen) ontvangen die hebben geleid tot voorgestelde wijzigingen van het bestemmingsplan. Het bestemmingsplan maakt het nieuwbouwproject ’t Mäöleveld fase 1 mogelijk. Dit project ligt aan de noordwestkant van Sevenum, tussen de Molenveldweg en De Hees. In totaal kunnen hier maximaal 84 nieuwe woningen gebouwd worden. De ontwikkeling maakt meerdere typen woningen mogelijk in verschillende prijscategorieën, zowel sociale huurwoningen als koopwoningen. Op dit moment is woningbouw op deze locatie nog niet toegestaan. Daarom is een nieuw bestemmingsplan nodig. Met dit plan zorgen we voor voldoende nieuwe woningen die passen bij de behoefte van inwoners, op een plek waar zij zich thuis kunnen voelen. De openbare ruimte in de wijk krijgt veel groen. Dit nodigt uit tot bewegen en contact met anderen, wat bijdraagt aan gezondheid en minder zorggebruik. Bovendien helpt groen bij het tegengaan van de gevolgen van klimaatverandering, zoals hitte- en wateroverlast. Bij het ontwerp van de wijk zijn inwoners actief betrokken. Een deel van hun suggesties is verwerkt in het uiteindelijke plan.
Geen supermarkt in Hegelsom
Het college van B en W heeft besloten om geen medewerking te verlenen aan het realiseren van een supermarkt op een locatie aan de Pastoor Debijestraat in Hegelsom. Het starten van een nieuwe supermarkt aan de rand van Hegelsom is niet wenselijk omdat deze niet past binnen het beleid van de gemeente Horst aan de Maas. In het collegeprogramma wordt gestreefd naar het behoud van levendige centra, waarbij detailhandel een belangrijke rol speelt. Een supermarkt van deze schaal, met een regionaal verzorgingsgebied, zet de vitaliteit van de bestaande centra in Horst en Sevenum onder druk en leidt mogelijk tot leegstand in deze kernen. Het plan past ook niet binnen de gemeentelijke en regionale detailhandelsvisies, die gericht zijn op het versterken van bestaande winkelstructuren en het concentreren van grootschalige detailhandel in stedelijke gebieden. Ook is er geen sprake van een innovatief winkelconcept dat meerwaarde biedt ten opzichte van het bestaande aanbod. De uitvoering van het plan kan dan ook nadelige effecten hebben voor de hoofdwinkelstructuur van Horst en Sevenum.
College neemt voorbereidingsbesluit met betrekking tot huisvesting arbeidsmigranten
Het college van B en W heeft besloten om, tot de vaststelling van het nieuwe beleid arbeidsmigranten, geen medewerking te verlenen met nieuwe huisvestingsinitiatieven. Met uitzondering van een viertal initiatieven waar de gemeente al langere tijd mee in gesprek is. Aanvragen voor deze locaties blijven derhalve getoetst worden aan het parapluplan internationale werknemers. Dit is gebeurd door het nemen van een zogenaamd voorbereidingsbesluit. Er wordt momenteel al hard gewerkt aan het nieuwe beleid arbeidsmigranten. Binnen enkele weken besluit het college en nog voor de zomer bespreekt de gemeenteraad de wijzigingen. Vervolgens worden deze afspraken via een TAM-IMRO in ruimtelijke afspraken vertaald en kunnen we nieuwe aanvragen aan het nieuwe beleid toetsen.
Beslissing op bezwaar tegen de geweigerde omgevingsvergunning op de Horsterdijk in Lottum
Het college van B en W heeft besloten het eerder genomen besluit, om geen omzetting van bedrijfswoning naar plattelandswoning op het adres Horsterdijk 116a in Lottum toe te staan, in stand te laten. Door het nemen van deze beslissing op bezwaar blijft het primaire besluit, met een verbeterde juridische grondslag en aanvullende motivering, in stand.
Nieuwbouw bedrijfsloods en tuinbouwkas op de Weijweg 4 in Melderslo
Het college van B en W heeft besloten om voor de behandeling van de aanvraag omgevingsvergunning voor de nieuwbouw van een bedrijfsloods en tuinbouwloods op de locatie Weijweg 4 in Melderslo de reguliere procedure van toepassing te verklaren.