17 juni – Besluiten van burgemeester en wethouders
De besluiten van het college van burgemeester en wethouders van 17 juni 2025.
Jaarverslag 2024 Regio
In het Jaarverslag 2024 van de Regio Noord-Limburg worden de activiteiten vermeld die door de regio in samenwerking met de partners zijn verricht. Ook wordt inzicht gegeven in de financiële stand van zaken. In de voortgangsrapportage over de projecten van de Regio Deal I en de Investeringsagenda Regio Noord-Limburg wordt ingegaan op de voortgang van de projecten die moeten leiden tot het realiseren van de doelstellingen van de verschillende thema’s van de regiovisie. Een groot deel van de projecten is nog in uitvoering.
Sociale duurzaamheid
Het college van B en W geeft een intentieverklaring af waarin ze aangeven Stichting Sociale Duurzaamheid Horst aan de Maas tot en met 2029 met een aflopende budgetsubsidie te willen ondersteunen. Deze stichting is eind december 2024 opgericht om een bredere blik te werpen op het project Vitaal Meedoen. Dankzij de oprichting heeft de stichting nu een duidelijke structuur, waardoor ze donaties kunnen ontvangen en subsidies kunnen aanvragen om hun activiteiten te financieren. Door zekerheid te bieden over de subsidie voor de komende jaren, geven we de stichting de kans om verder te groeien, zich te ontwikkelen en aanvullende financieringsmogelijkheden te creëren. Met het project Vitaal Meedoen zorgen we ervoor dat meer mensen actief kunnen deelnemen aan de samenleving, wat bijdraagt aan onze ambitie gezonde, gelukkige en vitale inwoners binnen Horst aan de Maas.
Ruimte voor woningen aan de Kranestraat Horst
Het college van B en W stelt de gemeenteraad voor om het TAM omgevingsplan Kranestraat 57-59-61-67 te Horst ongewijzigd vast te stellen. Aan de Kranestraat 57, 59, 61 en 67 te Horst zijn de woningen van initiatiefnemers gelegen. Jaren geleden waren dit de bedrijfswoningen van de bijbehorende agrarische bedrijven. De agrarische bedrijfsactiviteiten zijn inmiddels beëindigd. Initiatiefnemers willen de agrarische bedrijfswoningen omzetten naar burgerwoningen. Ook dit soort kleine (particuliere) initiatieven dragen bij aan de gemeentelijke opgave om te kunnen voldoen aan de woonbehoefte van onze inwoners. Elke nieuwe woning draagt bij aan het creëren van doorstroming op de woningmarkt, zodat er voor iedereen een passende woning beschikbaar komt.
Financiële stukken MGR Sociaal Domein
Het college van B en W stelt de gemeenteraad voor om geen zienswijze in te dienen op de gewijzigde begroting 2025, de ontwerpbegroting 2026 en het uitvoeringsplan 2026 – 2028 van de MGR Sociaal Domein. De MGR voert voor de gemeenten van Noord- en Midden-Limburg taken uit op het gebied van onder meer inkoop van zorg, contractmanagement en monitoring. De genoemde documenten passen bij de taken en verantwoordelijkheden die gemeenten bij de MGR hebben neergelegd. Daarom stelt het college de raad voor om geen zienswijze in te dienen.
Aanvulling op werkwijze spuitzones
Het college van B en W neemt kennis van een aanvulling op de huidige werkwijze rondom spuitzones en stelt daar ook de gemeenteraad van op de hoogte. In januari 2025 is de gemeente aan de slag gegaan met een praktische werkwijze voor het afwegen van nieuwe ontwikkelingen in relatie tot spuitzones. Momenteel is er geen landelijke regelgeving. Daarom volgt de gemeente uitspraken van de rechter die een minimale afstand van 50 meter voorschrijven tussen gevoelige functies zoals woningen en percelen waar de gewasbeschermingsmiddelen worden toegepast. Met deze praktische werkwijze kan per casus worden beoordeeld hoe de gezondheid van de inwoners beschermd kan worden en we tegelijkertijd ruimte kunnen blijven bieden voor landbouw en andere ontwikkelingen, zoals woningbouw. In de praktijk werd duidelijk dat de werkwijze nog niet optimaal kon worden toegepast bij initiatieven met een tijdelijk karakter en een maatschappelijke urgentie zoals premantelzorgwoningen en flexwoningen. Daarom heeft het college een aanvullende werkwijze goedgekeurd. Het belangrijkste verschil is dat we tijd en werk voor aanvragers besparen omdat een spuitvrije zone bij een tijdelijke functie niet in het Omgevingsplan hoeft te worden vastgelegd.
Nieuwe samenwerkings- en aanbestedingsvorm bij herinrichting Linnenstraat
Het college van B en W heeft besloten om bij de herinrichting van de Linnenstraat af te wijken van het regulier inkoopbeleid. Door een nieuwe samenwerkings- en aanbestedingsvorm te introduceren (de 3 fasen overeenkomst) speelt de gemeente in op veranderingen in de markt, zoals personeelstekorten en toenemende complexiteit van projecten. Hierbij werkt de gemeente vanaf de start tot en met de uitvoering samen met één aannemer, waarbij beide partijen hun expertise inbrengen. Het project aan de Linnenstraat dient als pilot. Omdat de derde fase (realisatie) niet binnen het huidige inkoopbeleid past, is dit afwijkingsbesluit nodig. Tegelijkertijd wordt een raamcontract ontwikkeld om structureel met vaste partijen samen te werken en daarmee ook de uitvoering van toekomstige opgaven beter te organiseren.
Annotatie VNG
Het college van B en W heeft de agenda van de Algemene Ledenvergadering van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) op 18 juni 2025 voorbereid.
Actieve dorpen en wijken: subsidies voor ondersteuning- en zorginitiatieven voor en door inwoners
Het college van B en W heeft de subsidies vastgesteld van initiatieven die in 2024 actief waren op het gebied van ondersteuning en zorg. In 2024 hebben 22 inwonersinitiatieven een subsidie ontvangen voor hun activiteiten gericht op ondersteuning en zorg. In totaal investeerde de gemeente in 2024 bijna € 400.000 euro aan subsidie voor deze inwonersinitiatieven. De initiatieven ontvingen een subsidie omdat ze bijdragen aan de gezondheid en zelfredzaamheid van inwoners, meedoen in eigen omgeving bevorderen en/of de leefbaarheid, sociale infrastructuur en de lokale identiteit versterken.
Stand van zaken uitvoering Wet inburgering
Het college van B en W informeert de raad met een raadsinformatiebrief over de resultaten van de Wet inburgering 2021 tot nu. We vinden het belangrijk dat statushouders zo snel mogelijk meedoen in onze samenleving, liefst via betaald werk. Ook de Wet inburgering 2021 is hierop ingericht. Inmiddels voeren we deze wet ongeveer 2,5 jaar uit en hebben de eerste inburgeraars hun inburgeringstraject afgerond.