Vuur stoken

Ondernemers mogen snoeiafval of plantenresten van hun kwekerij, fruitteeltbedrijf of landbouwbedrijf tussen 1 oktober en 30 april verbranden. U moet dit melden bij de gemeente. Dit kan digitaal en is gratis.

Tot 1 oktober mag u geen snoeiafval verbranden. U kunt uw snoeiafval of plantenresten naar een recyclebedrijf brengen.

Inwoners mogen zonder een ontheffing geen snoeiafval verbranden. U kunt uw snoeiafval inleveren bij de gemeentewerf of in een van de tuinkorven.

Voorwaarden

  • U heeft een kwekerij, fruitteeltbedrijf of landbouwbedrijf en bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
  • U stookt maximaal 1 brandstapel tegelijk.
  • U stookt tussen 1 oktober en 30 april op maandag tot en met zaterdag tussen 8.00 uur en 17.00 uur.
  • U stookt alleen op de plaats die u in de melding heeft doorgegeven.
  • U steekt de brandstapel aan met stro of papier en een handfakkel of gasbrander.
  • Iemand van 18 jaar of ouder houdt de brandstapel voortdurend onder controle zolang de stapel brandt of smeult.
  • U zorgt dat er blusmiddelen aanwezig zijn.
  • U belt meteen de brandweer (112) als u de brand niet meer onder controle heeft. Wacht hier niet te lang mee. Let ook op mist of een harde wind.
  • U verwijdert de as binnen 2 dagen. U voert de as af als bedrijfsafval.
  • De brandstapel is maximaal 25 m3 groot en bestaat uit gerooid, gesnoeid of ziek hout en plantenresten. De brandstapel staat minimaal:
    • op 10 meter afstand van het oppervlaktewater
    • op 30 meter afstand van gebouwen en objecten
    • op 50 meter afstand van de openbare weg
    • op 100 meter afstand van bos, hei of brandgevaarlijke objecten.