Verdacht signaal melden

Ziet, hoort of ruikt u iets verdachts in uw omgeving? Kijk niet weg en laat het ons weten. Dit kan anoniem met de knop ‘Verdacht signaal melden’ op deze pagina. Elke melding is waardevol! Samen staan we sterk tegen ondermijning.

Meld elk signaal

Denkt u dat er een hennepkwekerij of drugslab in uw omgeving is? Ziet u dat mensen ergens in drugs handelen? Merkt u dat een zorgcliënt bewust niet de juiste zorg krijgt van de zorgverstrekker? Meld deze signalen aan ons! Elke melding telt en we ondernemen altijd actie. U kunt eenvoudig en altijd gegarandeerd anoniem uw melding doen. Samen houden we onze gemeente veilig.

Hoe kan ik melden?

  • Meld uw signaal digitaal. Dit kan 100% anoniem, wij vragen geen persoonlijke gegevens. En wij registreren nooit IP-adressen;
  • Bel Meld Misdaad Anoniem via 0800 - 7000 of meld het digitaal via de website van meldmisdaadanoniem.nlexterne-link-icoon. Ook hier kunt u 100% anoniem melden;
  • Bel de politie via 0900 - 8844 of bij een levensbedreigende situatie of heterdaad via 112 (niet anoniem).

Wat is ondermijning?

Als de bovenwereld (de 'gewone' maatschappij) en de onderwereld (criminelen) met elkaar verstrengeld raken, noemen we dat 'ondermijning'. Voorbeelden hiervan zijn wietplantages of xtc-labs in loodsen of woningen, het witwassen van geld via bedrijven of drugshandel. Criminelen maken ook steeds vaker gebruik van diensten uit de bovenwereld om illegale praktijken uit te voeren. Denk hierbij aan transport, opslag, vergunningen, huisvesting, financiën en sociale voorzieningen. Dit leidt tot vermenging van onderwereld en bovenwereld. Deze criminaliteit kan alleen bestaan als er hulp is van de bovenwereld.

We zien vooral op afgelegen plekken, bedrijven terreinen of in het buitengebied steeds meer vormen van ondermijning. Soms zonder dat we het door hebben. Bijvoorbeeld het kweken van wietplanten (hennepkwekerijen), de productie van synthetische drugs (drugslabs), het illegaal dumpen van giftig afval uit drugslabs, drugshandel (dealen), geld witwassen, zorgfraude en jeugdcriminaliteit.

Horst aan de Maas is een gemeente waar het goed wonen, leven, werken, ondernemen en recreëren is. En dat willen we graag zo houden. Net als in de rest van Nederland komt ook in Horst aan de Maas helaas ondermijnende criminaliteit voor. Dit is een bedreiging voor de leefbaarheid en veiligheid van onze gemeente. Daarom pakken we ondermijning krachtig aan, samen met u als inwoner.

Gezamenlijk tegen ondermijning

U heeft als inwoner een belangrijke rol in de bestrijding van ondermijning. Politie, justitie en gemeenten hebben uw hulp hard nodig! Als inwoner bent u de ogen, oren én neus in uw omgeving. Vaak zijn inwoners de eersten die signalen oppikken. Op de website Kijk niet weg!externe-link-icoon van de gemeenten in Noord-Limburg staan voorbeelden van verdachte situaties. En welke gevolgen die kunnen hebben. 

Ziet, hoort of ruikt u iets verdachts? Meld het!