Toeristenbelasting (nachtregister)

U betaalt toeristenbelasting als u personen bij u laat overnachten en hier geld voor vraagt. Dit geldt voor toeristische en zakelijke overnachtingen. U kunt bijvoorbeeld als exploitant van een hotel, camping, vakantiewoningen, ligplaatsen of watervilla's de aanslag ontvangen, maar ook als ondernemer die huisvesting geeft aan arbeidsmigranten. U mag deze kosten doorberekenen aan de overnachtende personen.

Melden en aanvragen nachtregister

Begint u een hotel, camping, B&B of een ander bedrijf waar u mensen laat overnachten? Meld dit dan bij de gemeente. We sturen u dan een belastingaanslag voor de toeristenbelasting. De gemeente krijgt deze informatie soms erg laat. U krijgt dan niet opeens achteraf een hoge rekening voor de toeristenbelasting. 

U kunt ook een invulbaar nachtregister aanvragen bij de gemeente. In een nachtregister houdt u alle overnachtingen bij. U mag ook een eigen nachtregister bijhouden. U vraagt het nachtregister aan met het meldingsformulier, ook als u al toeristenbelasting betaalt. 

Stopt u met uw bedrijf? Dan kunt u dit ook bij de gemeente melden. We zorgen dan dat u geen belastingaanslag meer krijgt.

Voorwaarden

 • De gemeente bepaalt de hoogte van de belasting op basis van nachtregisters.
 • U bent verplicht een nachtregister bij te houden van alle overnachtingen.
 • Wilt u een eigen ontwerp van een nachtregister gebruiken? Leg uw ontwerp dan voor aan de gemeente. U voorkomt hiermee problemen achteraf. Bel ons via 077 - 477 97 77 of stuur een e-mail naar gemeente@horstaandemaas.nl.

Tarief

U krijgt aan het begin van elk jaar een aangiftebiljet toeristenbelasting van de gemeente. Hierop geeft u aan hoeveel overnachtingen voor de toeristenbelasting het afgelopen jaar bij u hebben plaatsgevonden. De gemeente controleert uw aangifte en stuurt u de belastingaanslag toe.

 • U betaalt € 1,60 per persoon per overnachting.
 • Beheerders van vaste (lig)plaatsen en seizoens(lig)plaatsen kunnen ook kiezen voor een vast bedrag per jaar of week.
  • Vaste (lig)plaats per jaar: € 249,60. U betaalt dit bedrag voor plaatsen waar minimaal 32 weken achterelkaar hetzelfde vaartuig of vakantieverblijf (tent, (sta)caravan of chalet) staat.
  • Vaste seizoens(lig)plaatsen of arrangementen per week: € 6,40. U betaalt dit bedrag voor plaatsen waar minimaal 4 en maximaal 31 weken achterelkaar hetzelfde vaartuig of vakantieverblijf (tent, (sta)caravan of chalet) staat.

Goed om te weten

 • Personen die als ingezetene ingeschreven staan in de basisregistratie personen (BRP) van de gemeente Horst aan de Maas hoeven geen (water)toeristenbelasting te betalen.
 • Vanaf 2023 is het tarief voor alle overnachtingen, ligplaatsen of vaste plaatsen hetzelfde. Er is geen hoog of laag tarief meer.