Subsidies duurzaam bouwen en verbouwen

Isolatie gevel, muur of dak van de woning

 Is uw woning ouder dan 2 jaar? Dan geldt het lage btw-tarief van 9% voor de arbeidskosten bij het isoleren van de gevel, muur of dak van uw woning. Voor het materiaal betaalt u 21% btw. Op de website van de Belastingdienst vindt u rekenvoorbeelden en uitleg.

 

  Zonneboilers, warmtepompen en HRe-verwarmingsketels

  U kunt subsidie vragen bij de Rijksoverheid. Dit is de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). De overheid betaalt dan een deel van de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. De ISDE geldt tot eind 2020.

  Zonnepanelen

  Zoekt u informatie over zonnepanelen? We helpen u graag op weg!

  Wist u dat u geen belasting hoeft te betalen over de stroom die u zelf opwekt en gebruikt met zonnepanelen? Dit is de salderingsregeling. U kunt de kosten zo in gemiddeld 7 tot 8 jaar terugverdienen.

   

   Subsidie voor energiebesparende maatregelen

   Gaat u uw huis isoleren en daarmee energiezuiniger maken? En doet u dat met minimaal 2 grote isolatiemaatregelen? Dan kunt u tot 31 december 2020 subsidie aanvragen bij de Rijksoverheid. Dan start de Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH).

   Leningen voor energiebesparende maatregelen

   Wilt u geld lenen om uw huis energiezuiniger te maken? Bijvoorbeeld voor het isoleren van uw woning en het plaatsen van zonneboilers, warmtepompen en zonnepanelen? Dit kan bijvoorbeeld bij:

   Voor starters: subsidie duurzaam verbouwen woning

   Bent u starter en wilt u een bestaand huis kopen? U kunt de woning meteen duurzaam maken. Bijvoorbeeld door het huis te isoleren. U kunt hiervoor subsidie krijgen van de gemeente.

   Aanvragen


   Is de verbouwing klaar? Laat de gemeente dan weten wat u gedaan heeft (verantwoorden).

   Verantwoorden

   Stimuleringsregeling woningverduurzaming

   Wilt u uw woning duurzamer maken? En wilt u weten wat voor uw woning de beste maatregelen zijn? U kunt een Maatwerkadvies Energiebesparing laten maken bij een onafhankelijke adviseur. U kunt subsidie krijgen van de gemeente voor het maatwerkadvies.

   Afkoppelen regenwater

   Afkoppelen betekent dat u het regenwater niet langer via de regenpijp afvoert naar het riool. En dat u het regenwater op uw eigen terrein opvangt. Bijvoorbeeld in regentonnen of een regenwatervijver. Of u laat het water met infiltratieslangen of een grindkoffer in de bodem lopen. U kunt subsidie aanvragen voor het afkoppelen van regenwater. U krijgt altijd eerst een gratis bezoek van onze adviseur. U beslist daarna of u doorgaat met de aanvraag.

   Huurwoning

   Heeft u een huurwoning? Sommige verhuurders bieden zelf bijvoorbeeld zonnepanelen aan. Vraag uw verhuurder naar de mogelijkheden.

   Huurt u een huis van Wonen Limburg? Dan kunt u een vrijblijvend maatwerkadvies voor zonnepanelen aanvragen via www.wonenlimburg.nl.

   Subsidies voor ondernemers

   U kunt subsidie vragen bij de Rijksoverheid. Bijvoorbeeld:

   • Groenregeling: goedkope financiering voor duurzaam vastgoed
   • NESK: voor energiezuinige scholen en kantoren
   • MIA: belastingvoordeel voor duurzame bedrijfsinvesteringen.

   Meer informatie?

   Meer informatie hierover vindt u bij de Rijksoverheid. De website Agentschap.nl van het Ministerie van Economische Zaken heeft meer informatie over alle regelingen en subsidies voor duurzaam bouwen.