Stemmen

Donderdag 6 juni 2024 zijn de Europese Parlementsverkiezingen. Wie mag stemmen voor deze verkiezingen? Hoe kunt u stemmen?

Wie mag stemmen?

U mag stemmen als deze punten voor u kloppen:

  • U heeft de Nederlandse nationaliteit of de nationaliteit van een ander EU-land;
  • U bent 18 jaar of ouder op 6 juni 2024;
  • U bent niet uitgesloten van kiesrecht.

Gelden alle punten hiervoor voor u? En woont u in het buitenland en staat u niet meer ingeschreven bij een Nederlandse gemeente? Dan mag u stemmen voor de Tweede Kamer, het Europees Parlement en het kiescollege niet-ingezetenen voor de Eerste Kamer. U registreert zich hiervoor eenmalig bij de gemeente Den Haag. U krijgt dan voor elke verkiezing de documenten waarmee u per brief kunt stemmen. U kunt zich registreren bij de gemeente Den Haag

Mag u stemmen? En woont u tijdelijk in het buitenland en staat u ingeschreven bij de gemeente Horst aan de Maas? Dan kunt u kiezen hoe u wilt stemmen:

  • U vraag iemand anders voor u te stemmen. Meer informatie staat in april op deze website.
  • U stemt per brief. U heeft hiervoor een postadres in het buitenland nodig waar het briefstembewijs naartoe gestuurd kan. U vraagt een briefstembewijs aan bij de gemeente Den Haag. Dit kan tot uiterlijk 9 mei 2024.

U kunt ervoor kiezen om in Nederland te stemmen voor de Nederlandse leden van het Europees Parlement. Dan vult u het registratieformulier Y 32 in. U kunt dan niet meer stemmen in uw land van herkomst voor het Europees Parlement. 

Hoe werkt stemmen?

  • Ga naar een stemlokaal. 
  • Neem uw stempas en een identiteitsbewijs mee naar het stemlokaal. Een identiteitsbewijs is een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs. Uw identiteitsbewijs mag maximaal 5 jaar zijn verlopen. Dit betekent dat op uw identiteitsbewijs bij 'geldig tot' 7 juni 2019 of een latere datum moet staan. Is uw identiteitsbewijs meer dan 5 jaar verlopen? Dan kunt u alleen stemmen als u een schriftelijke volmacht heeft geregeld. In april staat meer informatie hierover op onze website.
  • U mag altijd uitleg vragen in het stemlokaal.

Video: hoe werkt stemmen?

Als u deze video bekijkt, accepteert u de voorwaarden en de privacyregels van Youtube.