Leerplicht

Ieder kind tussen 5 en 16 jaar moet naar school. Dit heet leerplicht. Uw kind kind moet dan ingeschreven staan bij een school. Alle kinderen blijven leerplichtig tot het einde van het schooljaar waarin ze 16 worden. Daarna moeten ze tot hun 18e onderwijs blijven volgen om een goede kans te maken op geschoold werken. Dit noemen we de kwalificatieplicht.

Spijbelen

Spijbelt uw kind? Of houdt u uw kind ten onrechte thuis van school? Dan schakelt de school een leerplichtambtenaar in.

Niet naar school voor korte periode

Soms kan uw kind om een goede reden niet naar school. Dit heet 'geoorloofd schoolverzuim'. Voorbeelden zijn:

  • Uw kind is ziek. Meld dit op dezelfde dag bij de directeur van uw school.
  • Moet uw kind naar een huwelijk of begrafenis? Dan moet de directeur van uw school vooraf toestemming geven.
  • Wilt u dat uw kind vrij is op een (religieuze) feestdag zoals Eid-al-Fitr of Jom Kippoer? Vertel dit dan vooraf aan de directeur van de school. Vraag hiervoor vrijstelling aan bij de directeur van de school.

Op vakantie buiten schoolvakanties

Uw kind krijgt alleen vrij om op vakantie te gaan buiten de schoolvakanties als:

  • dit niet in de eerste 2 weken na de zomervakantie is;
  • u door uw werk niet op vakantie kunt tijdens schoolvakanties;
  • u dit schooljaar nog niet buiten de schoolvakanties op vakantie bent geweest;
  • u niet 2 weken achter elkaar op vakantie kunt met uw gezin. In geen enkele schoolvakantie.

U vraagt toestemming aan de directeur van uw school. De directeur van de school overlegt als dat nodig is met de leerplichtambtenaar. Vraagt u voor meer dan 10 dagen verlof? Dan beslist de leerplichtambtenaar over het verlof.

Vrijstelling van leerplicht

In speciale situaties kunt u vrijstelling van deze inschrijvingsplicht aanvragen. U doet dit bij de gemeente. U moet dat elk schooljaar opnieuw doen voor 1 juli. U kunt vrijstelling aanvragen in bijvoorbeeld deze situaties:

  • Uw kind is ernstig ziek. Of uw kind heeft psychische klachten waardoor het niet naar school kan. U heeft een verklaring van een arts, psycholoog of pedagoog nodig. De eigen arts van uw kind mag deze verklaring niet maken. 
  • De school in uw buurt heeft niet uw geloof. U kunt in dit geval vrijstelling aanvragen 'vanwege richtingsbedenking'. Voor deze vrijstelling moet u een verklaring afleggen bij de gemeente. Vraag hiervoor een formulier op bij de gemeente: 077 - 477 97 77.
  • Uw kind gaat in het buitenland naar school, maar uw kind is ingeschreven in Horst aan de Maas. Vraag hiervoor een formulier op bij de gemeente: 077 - 477 97 77.

Hulp bij een goed diploma halen

Ben je tussen de 18 en 23 jaar en wil je school verlaten zonder diploma op minimaal havo-, vwo- of mbo-2-niveau? Dan heb je geen startkwalificatie. Een startkwalificatie is belangrijk voor het vinden en behouden van een geschoolde baan. Het RMC kan je helpen alsnog een diploma te halen. Het RMC is de Regionale Meld- en Coördinatiefunctie voortijdig schoolverlaten van de regio Limburg Noord.

Je kunt jezelf aanmelden of aangemeld worden bij het RMC.

Je krijgt dan een uitnodiging voor een intakegesprek met een RMC-consulent. Tijdens dit gesprek probeert de consulent jouw situatie in beeld te krijgen en kijkt welke hulp je nodig hebt om weer terug naar school te gaan. De afspraken die jullie maken komt in een plan van aanpak te staan.

De begeleiding kan heel praktisch zijn. Zoals hulp bij het aanmelden voor een opleiding en voorbereiden van een intakegesprek. Ook kan het RMC helpen bij eventuele andere problemen, zoals schulden, verslaving of de thuissituatie.