Kinderraad

In september start de kinderraad van Horst aan de Maas.

Inmiddels heeft zich een aantal kinderen aangemeld die mee willen denken met de gemeente als kinderraadslid. De kinderraad gaat het hebben over onderwerpen als social media, pesten, klimaat en hoe onze gemeente nog leuker kan zijn voor kinderen. Op 22 september is de eerste kinderraadsvergadering.

Meer aandacht voor kinderen

De gemeenteraad is de baas in de gemeente. Elke vier jaar zijn er verkiezingen en de inwoners van Horst aan de Maas van 18 jaar en ouder kiezen dan wie hen mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Natuurlijk proberen de raadsleden rekening te houden met álle inwoners, maar het kan zijn dat jij meer aandacht wil voor kinderen en jeugd. Of voor jouw dorp. Daarom is het een goed idee als er een gemeenteraad voor kinderen, een kinderraad, komt met een eigen en verfrissende blik op de gemeentepolitiek. Daar kan de ‘grote’ gemeenteraad dan misschien wel iets van leren.

Raadsleden kunnen wat leren van kinderen

Zo’n kinderraad bestaat uit kinderen tussen de 10 en 14 jaar die hun eigen dorp vertegenwoordigen. Er wordt op een aantal woensdagmiddagen vergaderd over plannen die de kinderen zelf belangrijk vinden. Uiteindelijk wordt één project uitgekozen dat ook écht uitgevoerd wordt. Hoe tof is dat?

Nog mooier: de kinderraad vergadert in de raadzaal, waar ook de ‘grote’ gemeenteraad vergadert. En we hebben twee voorzitters! Burgemeester Ryan Palmen krijgt hulp van een speciale kinderburgemeester. Verder moet je ook weten dat er altijd gemeenteraadsleden zijn die de kinderraad helpen als ze aan het vergaderen zijn. Dan leer jij hoe zo’n vergadering gaat, en dan leren de raadsleden van jou wat kinderen belangrijk vinden. Wist je trouwens al dat de kinderraadsvergaderingen ook worden uitgezonden? Daar kun jij dus ook bij zijn.

Privacy

Als je je aanmeldt voor de kinderraad, dan wordt je naam, leeftijd en woonplaats bekend. Ook worden foto's en filmpjes van je gemaakt en gepubliceerd. Daarvoor hebben we toestemming nodig van je ouders. Zonder deze toestemming kun je géén kinderraadslid worden.