Hulp aan Oekraïners

Bij de gemeente komen vragen binnen van inwoners en ondernemers die iets willen betekenen voor de inwoners van Oekraïne. U vindt op deze pagina informatie over hulp geven, geld of spullen doneren en andere informatie. En bij welke organisaties u terecht kunt.

Hulp aan Oekraïners

Wilt u helpen bij de opvang van vluchtelingen in De Berkel?

Meld u aan bij de gemeente. Ook als u zich al gemeld heeft bij VluchtelingenWerk. Het is erg druk bij VluchtelingenWerk. De gemeente regelt daarom zelf vrijwilligers voor de noodopvang in sporthal De Berkel. U kunt helpen bij:

  • uitdelen van eten, koffie en thee
  • de informatiebalie
  • de goederenuitgifte
  • wat er maar nodig is, contact met vluchtelingen
  • tolk

U kunt zich telkens voor ongeveer 2 weken aanmelden. De gemeente maakt een rooster voor maandag tot en met donderdag en een rooster voor vrijdag, zaterdag en zondag. We sturen dit naar iedereen die zich heeft aangemeld. In het rooster ziet u of uw hulp nodig is. Zo hoeft u niet heel lang uw agenda te reserveren.   

Aanmelden

Wilt u speelgoed, kleding of andere spullen geven voor de opvang in De Berkel?

Breng geen spullen naar sporthal De Berkel of de gemeente.

We hebben in De Berkel voldoende spullen. We laten via onze website en sociale media weten als we spullen nodig hebben. 

Wilt u andere hulp geven aan mensen uit Oekraïne?

Op de website van Vluchtelingenwerk staat een overzicht van alles wat u kunt doen. U kunt ook uw eigen initiatief of actie aanmelden. Er staat ook een overzicht van de meest gestelde vragen over de opvang en ondersteuning van vluchtelingen uit Oekraïne.

De website RefugeeHelp is het digitale startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland. En iedereen die zich voor hen in wil zetten.

Wilt u een Oekraïense vluchteling in huis nemen?

Op de website van VluchtelingenWerk leest u meer informatie over het laten logeren van vluchtelingen bij u thuis. U kunt via de website van VluchtelingenWerk een logeer- of slaapplek bij u in huis aanbieden bij Takecarebnb. 

Rijksoverheid: handreiking particuliere opvang Oekraïners

Hoe vraag ik leefgeld aan voor Oekraïense vluchtelingen die bij mij logeren?

Hiervoor moeten de vluchtelingen ingeschreven zijn bij de gemeente Horst aan de Maas. 

Meer informatie over aanvragen van leefgeld

Heeft u een logeer- of slaapplek aangeboden bij Takecarebnb?

Takecarebnb neemt contact met u op. Daarna geeft Takecarebnb uw gegevens door aan de gemeente. Het kan een paar weken duren voordat u daarna iets hoort van de gemeente. De gemeentes maken nu afspraken met Takecarebnb hoe dit het beste kan.

Heeft u een locatie voor opvang aangeboden?

Helaas kunnen wij uw vragen hierover niet beantwoorden. Wij bepalen als gemeente namelijk niet waar mensen kunnen of mogen verblijven. De gemeente Horst aan de Maas is op dit moment verantwoordelijk voor kortdurende crisisopvang. Mensen blijven 1 tot 3 dagen in De Berkel. Daarna gaan zij naar een andere plek. Dit bepaalt de Veiligheidsregio. Als wij weten waar u zich kunt melden met vragen over het aanbieden van opvanglocaties laten we dat weten op onze website en Facebookpagina.  

Landelijke informatie

Meer informatie over de Russische inval in Oekraïne, antwoorden op veelgestelde vragen en praktische informatie voor Nederlanders in Oekraïne vindt u op de website van de Rijksoverheid.