Hulp aan Oekraïners

Bij de gemeente komen vragen binnen van inwoners en ondernemers die iets willen betekenen voor de inwoners van Oekraïne. U vindt op deze pagina informatie over hulp geven, geld of spullen doneren en andere informatie. En bij welke organisaties u terecht kunt.

Helpen bij de opvang van vluchtelingen in Swolgen

Kunt u af en toe helpen in de opvang? Meld u aan bij de gemeente. U kunt helpen bij:

  • uitdelen van eten, koffie en thee
  • de informatiebalie
  • de goederenuitgifte
  • wat er maar nodig is, contact met vluchtelingen
  • tolk

De gemeente maakt elke week een rooster. We sturen dit naar iedereen die zich heeft aangemeld. In het rooster ziet u of uw hulp nodig is. U kunt dan aangeven op welke momenten u kunt helpen. 

Wilt u meer weten over het werk van vrijwilligers in de noodopvang? Bekijk de video hierna waarin 2 van onze vrijwilligers vertellen over het werk in de noodopvang.

Vrijwilligers vertellen over hun werk bij de opvang in Swolgen

Als u deze video bekijkt, accepteert u de voorwaarden en de privacyregels van Youtube.

Andere hulp

Breng geen spullen naar de oude basisschool in Swolgen of de gemeente.

We hebben in Swolgen voldoende spullen. We laten via onze website en sociale media weten als we spullen nodig hebben. 

Op de website van Vluchtelingenwerkexterne-link-icoon staat een overzicht van alles wat u kunt doen. U kunt ook uw eigen initiatief of actie aanmelden. Er staat ook een overzicht van de meest gestelde vragen over de opvang en ondersteuning van vluchtelingen uit Oekraïne.

De website RefugeeHelpexterne-link-icoon is het digitale startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland. En iedereen die zich voor hen in wil zetten.

Op de website van VluchtelingenWerk leest u meer informatie over het laten logeren van vluchtelingen bij u thuisexterne-link-icoon. U kunt via de website van VluchtelingenWerk een logeer- of slaapplek bij u in huis aanbieden bij Takecarebnb. 

Op de website van de Rijksoverheid staat een handreiking particuliere opvang Oekraïnersexterne-link-icoon.

Takecarebnb neemt contact met u op. Daarna geeft Takecarebnb uw gegevens door aan de gemeente. Het kan een paar weken duren voordat u daarna iets hoort van de gemeente. De gemeentes maken nu afspraken met Takecarebnb hoe dit het beste kan.

Helaas kunnen wij uw vragen hierover niet beantwoorden. Wij bepalen als gemeente namelijk niet waar mensen kunnen of mogen verblijven. De gemeente Horst aan de Maas is op dit moment verantwoordelijk voor kortdurende crisisopvang. Mensen blijven 1 tot 3 dagen in Swolgen. Daarna gaan zij naar een andere plek. Dit bepaalt de Veiligheidsregio. Als wij weten waar u zich kunt melden met vragen over het aanbieden van opvanglocaties laten we dat weten op onze website en Facebookpagina.

Hiervoor moeten de vluchtelingen ingeschreven zijn bij de gemeente Horst aan de Maas. Meer informatie over aanvragen van leefgeldexterne-link-icoon.

Nee, gastgezinnen krijgen geen geld voor het opvangen van vluchtelingen. Vluchtelingen en gastgezinnen kunnen zelf afspreken of de vluchtelingen het leefgeld gebruiken voor een bijdrage aan de kosten.

Vluchtelingen gaan met hun huisdier naar de dierenarts. De dierenarts chipt het huisdier en regelt alles wat nodig is. Op de website van de Rijksoverheid staat meer informatie over het meenemen van een huisdier uit Oekraïneexterne-link-icoon. Daar staat ook informatie over wie de dierenarts betaalt.