Hulp aan Oekraïners

Bij de gemeente komen vragen binnen van inwoners en ondernemers die iets willen betekenen voor de inwoners van Oekraïne. U vindt op deze pagina informatie over hulp geven, geld of spullen doneren en andere informatie. En bij welke organisaties u terecht kunt.

Helpen bij de opvang van vluchtelingen in Swolgen

Meld u aan bij de gemeente. U kunt helpen bij:

  • uitdelen van eten, koffie en thee
  • de informatiebalie
  • de goederenuitgifte
  • wat er maar nodig is, contact met vluchtelingen
  • tolk

U kunt zich telkens voor ongeveer 4 weken aanmelden. De gemeente maakt elke week een rooster. We sturen dit naar iedereen die zich heeft aangemeld. In het rooster ziet u of uw hulp nodig is. Zo hoeft u niet heel lang uw agenda te reserveren.   

Andere hulp

Ik wil speelgoed, kleding of andere spullen geven voor de opvang in Swolgen

Breng geen spullen naar de oude basisschool in Swolgen of de gemeente.

We hebben in Swolgen voldoende spullen. We laten via onze website en sociale media weten als we spullen nodig hebben. 

Ik wil andere hulp geven aan mensen uit Oekraïne

Op de website van Vluchtelingenwerk staat een overzicht van alles wat u kunt doen. U kunt ook uw eigen initiatief of actie aanmelden. Er staat ook een overzicht van de meest gestelde vragen over de opvang en ondersteuning van vluchtelingen uit Oekraïne.

De website RefugeeHelp is het digitale startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland. En iedereen die zich voor hen in wil zetten.

Ik wil een Oekraïense vluchteling in huis nemen

Op de website van VluchtelingenWerk leest u meer informatie over het laten logeren van vluchtelingen bij u thuis. U kunt via de website van VluchtelingenWerk een logeer- of slaapplek bij u in huis aanbieden bij Takecarebnb. 

Op de website van de Rijksoverheid staat een handreiking particuliere opvang Oekraïners.

Ik heb een logeer- of slaapplek aangeboden bij Takecarebnb

Takecarebnb neemt contact met u op. Daarna geeft Takecarebnb uw gegevens door aan de gemeente. Het kan een paar weken duren voordat u daarna iets hoort van de gemeente. De gemeentes maken nu afspraken met Takecarebnb hoe dit het beste kan.

Ik heb een locatie voor opvang aangeboden

Helaas kunnen wij uw vragen hierover niet beantwoorden. Wij bepalen als gemeente namelijk niet waar mensen kunnen of mogen verblijven. De gemeente Horst aan de Maas is op dit moment verantwoordelijk voor kortdurende crisisopvang. Mensen blijven 1 tot 3 dagen in Swolgen. Daarna gaan zij naar een andere plek. Dit bepaalt de Veiligheidsregio. Als wij weten waar u zich kunt melden met vragen over het aanbieden van opvanglocaties laten we dat weten op onze website en Facebookpagina.  

Hoe vraag ik leefgeld aan voor Oekraïense vluchtelingen die bij mij logeren?

Hiervoor moeten de vluchtelingen ingeschreven zijn bij de gemeente Horst aan de Maas. Meer informatie over aanvragen van leefgeld.

Krijgen gastgezinnen geld voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne?

Nee, gastgezinnen krijgen geen geld voor het opvangen van vluchtelingen. Vluchtelingen en gastgezinnen kunnen zelf afspreken of de vluchtelingen het leefgeld gebruiken voor een bijdrage aan de kosten.

Ik vang een vluchteling met een huisdier op.

Vluchtelingen gaan met hun huisdier naar de dierenarts. De dierenarts chipt het huisdier en regelt alles wat nodig is. Op de website van de Rijksoverheid staat meer informatie over het meenemen van een huisdier uit Oekraïne. Daar staat ook informatie over wie de dierenarts betaalt.