Erkenning, gezag en naamskeuze kind
Bent u niet getrouwd en heeft u geen geregistreerd partnerschap? Dan heeft uw kind bij de geboorte wettelijk gezien alleen een moeder. Als u de wettelijke vader of duomoeder wilt zijn dan moet u het kind erkennen. U kunt dan ouderlijk gezag aanvragen en meebeslissen over de opvoeding van uw kind.
Prijs
Gratis
Meenemen
- U komt samen met de moeder van het kind naar de afspraak.
- Een geldig identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart of rijbewijs).
- Als uw kind in een andere gemeente is geboren: de geboorteakte.
Voor of na de geboorte erkennen
Erkennen voor de geboorte
U erkent het kind tijdens de zwangerschap. Dit heet officieel erkenning van de ongeboren vrucht. Is uw partner zwanger van een meerling of krijgt u daarna samen nog een kind? Dan geldt de erkenning voor alle kinderen die u samen met uw partner krijgt.
- U komt samen met de moeder van het kind naar de afspraak.
- Vanaf de geboorte bent u de wettelijke ouder.
- Bij de erkenning van het 1e kind dat u samen krijgt, kiest u ook de achternaam of achternamen van het kind. Krijgt u daarna samen nog een kind? Dan krijgt dit kind automatisch dezelfde achternaam of achternamen. Op de website van de Rijksoverheid leest u meer over de achternaam die u voor uw kind kunt kiezen.
Erkennen bij de geboorteaangifte
- U kunt uw kind ook erkennen als u geboorteaangifte komt doen.
- Is uw kind geboren uit een huwelijk of een geregistreerd partnerschap tussen 2 vrouwen? Dan kunt u samen moeder worden. Neem dan bij de geboorteaangifte een verklaring mee van de stichting Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting.
- Bij de erkenning van het 1e kind dat u samen krijgt, kiest u ook de achternaam of achternamen van het kind. Let op: de moeder van het kind moet dan ook bij de geboorteaangifte zijn om de keuze te ondertekenen. Krijgt u daarna samen nog een kind? Dan krijgt dit kind automatisch dezelfde achternaam of achternamen. Op de website van de Rijksoverheid leest u meer over de achternaam die u voor uw kind kunt kiezen.
Erkennen na de geboorte
U kunt na de geboorteaangifte uw kind erkennen. Dit kan alleen als uw kind geen wettelijke vader heeft.
- Is uw kind jonger dan 12 jaar? Dan moet de moeder toestemming geven.
- Is uw kind 12 jaar of ouder? Dan moeten de moeder en uw kind toestemming geven.
- Is uw kind 16 jaar of ouder? Dan moet uw kind toestemming geven.
Wat is erkennen van een kind?
Als u een kind erkent, bent u de wettelijke ouder. U hoeft daarvoor niet de biologische ouder te zijn. Wettelijke ouder zijn betekent dat:
- uw kind uw wettelijke erfgenaam is.
- u verantwoordelijk bent voor de zorg voor uw kind.
- uw kind uw achternaam kan krijgen.
Erkent u na 1 januari 2023 uw kind? Dan krijgt u ook automatisch het ouderlijk gezag. Wilt u dit niet? Dan kunt u bij de erkenning verklaren dat alleen de moeder het ouderlijk gezag krijgt.
Voorwaarden
- De man of duomoeder is 16 jaar of ouder.
- De man of duomoeder is geen familie van de moeder.
- Er zijn niet al twee ouders.
Ouderlijk gezag
- Heeft u voor 1 januari 2023 uw kind erkend? Dan heeft u niet automatisch het ouderlijk gezag over uw kind. U kunt het ouderlijk gezag digitaal aanvragen via rechtspraak.nl. U heeft geen advocaat nodig.
- Erkent u na 1 januari 2023 uw kind? Dan is het ouderlijk gezag automatisch geregeld. Wilt u dit niet? Dan kunt u bij de erkenning verklaren dat alleen de moeder het ouderlijk gezag krijgt.
Nationaliteit van het kind
Kinderen jonger dan 7 jaar krijgen automatisch de Nederlandse nationaliteit als de erkenner de Nederlandse nationaliteit heeft. Als het kind ouder is dan 7 jaar, moet de erkenner zijn biologische vaderschap binnen 1 jaar na erkenning aantonen met DNA-onderzoek.