Woning in Grubbenvorst drie maanden op slot

4 Feb 2020
huis vergrendeld met sticker 'Niet betreden'
Burgemeester Palmen van Horst aan de Maas heeft deze week een woning gelegen aan de Burgemeester Van Kempenstraat in Grubbenvorst voor drie maanden gesloten. In de woning trof de politie een hoeveelheid hennep, handelsattributen (zoals gripzakjes) en enkele illegale wapens aan. De bewoners hebben noodgedwongen tijdelijk onderdak elders moeten zoeken.

Damoclesbeleid

Horst aan de Maas voert al jarenlang het zogeheten Damocles beleid uit. Dit beleid is gebaseerd op de Opiumwet en geeft de burgemeester de bevoegdheid om woningen of (bedrijfs)-panden waarin drugs aanwezig zijn tijdelijk te sluiten. Nadat een overtreding van het Damocles beleid is geconstateerd wordt een pand direct, zonder voorafgaande waarschuwing, gesloten. En Palmen is ook niet van plan om hier van af te wijken. “Uitvoering van het Damocles beleid is geen keuze maar noodzaak. Noodzaak omdat we onze inwoners willen beschermen tegen de overlast en gevaren die met drugs te maken hebben. Denk aan brandgevaar en overige gevaren die met de productie van drugs gepaard gaan en de overlast die buurtbewoners kunnen ondervinden van drugsgebruik en/of drugshandel die in of vanuit een pand plaatsvindt. Toepassing van het Damocles beleid past volledig in de integrale aanpak van georganiseerde criminaliteit”.

Uitvoering van het beleid is en blijft maatwerk legt Palmen uit. In de echt schrijnende gevallen kan daarvan worden afgeweken. Maar hij benadrukt: “Wie in Horst aan de Maas meer dan een gebruikershoeveelheid drugs in bezit heeft, mag zich niet verwonderen over de consequenties die dat gaat hebben”.    

Herkent u de aanwezigheid van een drugslab of hennepkwekerij?

Palmen roept inwoners op om alert te zijn en verdachte situaties te melden. Aan de buitenkant is niet altijd zichtbaar wat er in een pand gebeurt. Toch zijn er signalen waar op gelet kan worden:

 • afgeplakte ramen en deuren die altijd dicht zijn.
 • (dichte) rolluiken waar geen logische aanleiding voor is.
 • roosters op opmerkelijke plekken aan de gevel of het dak.
 • het pand maakt een verlaten indruk: er is zelden iemand. En als er iemand is dan is dat voor een  korte tijd en/of op een vast tijdstip.
 • in en uitloop van mensen waarvan het vermoeden bestaat dat ze geen relatie hebben met het betreffende pand.
 • geur en/of, stankoverlast, bijvoorbeeld vanwege hennepteelt, of de productie van synthetische drugs.
 • wateroverlast of vochtproblemen.
 • condens op de ramen.
 • kunstlicht (gloed van felle lampen) en/of licht in een ruimte dat altijd blijft branden.
 • installatie van camera’s of andere beveiligingsmaatregelen.
 • zoemend of ronkend geluid (van ventilatoren).

Meld verdachte situaties altijd!

Heeft u het vermoeden dat er in een pand een hennepkwekerij, XTC-lab of andere drugs aanwezig is? Meld wat u weet, ook als u twijfelt! U kunt anoniem een melding doen via de telefoonlijn Meld Misdaad Anoniem     (0800 – 7000), of contact opnemen met de gemeente Horst aan de Maas (077- 477 977).