Vanaf 2 mei leefgeld Oekraïense vluchtelingen beschikbaar in Horst aan de Maas

26 apr 2022
Energietoeslag
Oekraïense vluchtelingen die in Nederland worden opgevangen ontvangen leefgeld voor voedsel, kleding en andere persoonlijke uitgaven. Vanaf maandag 2 mei kunnen Oekraïense vluchtelingen leefgeld aanvragen bij de gemeente Horst aan de Maas.

Ingeschreven staan

Om in Horst aan de Maas aanspraak te maken op leefgeld moet een vluchteling ingeschreven zijn bij de gemeente in het Basisregistratie Personen (BRP). De Oekraïense vluchtelingen die al ingeschreven staan in het BRP, ontvangen een aanvraagformulier voor leefgeld per post. De gemaakte kosten krijgt de gemeente uiteindelijk terug vanuit de Rijksoverheid.

Leefgeld

Vluchtelingen uit Oekraïne die bij gastgezinnen verblijven ontvangen een standaard bedrag van € 260 per maand en een extra maandelijks bedrag van € 215 per volwassene en € 55 per kind. Met dit bedrag kunnen vluchtelingen een bijdrage leveren aan de kosten die het gastgezin maakt. De vluchteling en het gastgezin kunnen hierover samen afspraken maken. Gastgezinnen ontvangen zelf geen vergoeding. Oekraïense vluchtelingen ontvangen maandelijks leefgeld tot het moment dat zij werk hebben gevonden.

Hoe ontvangen Oekraïense vluchtelingen het leefgeld?

Na de inschrijving in het Basisregistratie Personen (BRP) ontvangen vluchtelingen het eerste leefgeld. Het inschrijven in het BRP en het aanvragen van leefgeld gebeurt direct bij hetzelfde loket bij de gemeente Horst aan de Maas. Er zijn twee manieren hoe Oekraïners leefgeld kunnen ontvangen. Wanneer ze al een Nederlandse bankrekening hebben wordt het bedrag overgemaakt. Wanneer de Oekraïense vluchteling geen bankrekening krijgt diegene een prepaid bankpas, daar staat het bedrag op.

Afspraak maken

Inschrijven in het BRP kan alleen op afspraak. Een afspraak maken kan door te bellen met (077) 477 9777. Inschrijven gebeurt op het gemeentehuis. Neem een van de volgende documenten mee: een Oekraïens paspoort, Oekraïense nationale identiteitskaart of nationaal paspoort/identiteitskaart en een verblijfsvergunning van Oekraïne. Kinderen die binnen gezinsverband meereizen, kunnen ook zonder documenten ingeschreven worden in het BRP.