Uitreiking Jeugdlintje Joyce Janssen

19 jul 2021
Uitreiking jeugdlintje Joyce Janssen door wethouder Thijs Kuipers
Het college van burgemeester en wethouders is van mening dat Joyce vanwege haar verdiensten een voorbeeld is voor andere kinderen jongeren en heeft besloten aan haar het Jeugdlintje van de gemeente Horst aan de Maas toe te kennen. De onderscheiding werd uitgereikt door wethouder Jeugd de heer Thijs Kuipers.

Joyce Janssen, 18 jaar uit Horst

Voor Joyce is een voorstel ingediend namens de opa van Joyce, die helaas eerder dit jaar overleden is. De aanvraag wordt ondersteund door de buurvrouw van opa (Lyan Hoeijmakers) en door de tantes van Joyce (Anja Bastiaans en Maria Zanders).

Beschrijving bijzondere verdiensten van Joyce:

In de periode van de (intelligente) lockdown vanwege corona, toen minder thuiszorg werd verleend, ging Joyce vrijwillig, met alle liefde en een glimlach op haar gezicht vijf dagen per week, door weer en wind, naar haar 90-jarige opa om hem te helpen met het klaar maken voor de nacht. Dat betekende het uitdoen van de elastische steunkousen en het helpen omkleden. Daarbij alle geduld van de wereld tonen, want bij opa ging dat niet meer zo snel. En natuurlijk een praatje maken met opa, omdat hij veel alleen was in de coronatijd. Was er iets bijzonders aan de hand, dan meldde ze dit aan de thuiszorg. Twijfelde ze ergens over, dan schroomde ze niet hulp te vragen aan de buurvrouw (wat overigens maar één keer is voorgekomen).

En Joyce zorgde niet alleen ’s avonds voor opa. Ze vond het erg vervelend als opa vaak alleen was. Had ze even tijd over, dan ging ze geregeld bij hem op bezoek en hield hem gezelschap. Was het mooi weer, dan werd opa in de rolstoel gezet en maakte ze een wandeling door het dorp. Opa genoot en ook Joyce genoot ervan. Er werd veel ‘schele wazel’ verkocht, maar ze hadden ook veel serieuze en fijne gesprekken. Dat Joyce dit alles deed vertelde ze – net als opa – aan iedereen in de hoop dat meer jongeren klaar zullen staan voor de oudere mens.

Ook toen de thuiszorg weer terug kwam stond Joyce nog altijd paraat voor opa. Hij hoefde haar maar te bellen en ze was er om te helpen, bijvoorbeeld met het doen van boodschappen of opruimen. Ze is niet te beroerd om de handen uit de mouwen te steken. Met het hart op de juiste plek.

Dat een meisje van deze leeftijd op een dergelijke manier voor opa zorgt is natuurlijk heel bijzonder. De zorgtaken die ze heeft verleend zijn zeker niet vanzelfsprekend en zelfs voor volwassenen soms nog heel lastig. Joyce vervult in deze een voorbeeldfunctie richting andere jongeren. De toekenning van een Jeugdlintje past dan ook zeker binnen de huidige maatschappij waarin een oproep wordt gedaan aan inwoners te motiveren en te ondersteunen bij de zorg voor de hulpbehoevende medemens om daarmee de professionele zorg te ontlasten.

Noot: de onderscheiding zou eerder al uitgereikt worden in november 2020. Uitreiking is vanwege de destijds geldende coronamaatregelen niet doorgegaan.