Terugblik op een geslaagde 2e editie van de Avond van de Sport

17 november 2022
Algemeen
Foto van Avond van de Sport 2022 in Gasthoes

Op maandagavond 7 november 2022 heeft in ’t Gasthoes in Horst de 2e editie van de Avond van de Sport plaatsgevonden. Het onderwerp van de Avond van de Sport was het waarderen van vrijwilligers binnen het verenigingsleven, met als titel: De Sportwaarderingsprijs.

39 genomineerden

De avond werd afgetrapt met de bekendmaking van alle genomineerden, die uit handen van wethouder Elbert Joosten, een oorkonde ontvingen. Hierna werd er een schitterende compilatie van enkele vrijwilligers uit het verenigingsleven getoond. Na deze mooie beelden werd de publieksprijs uitgereikt. De publieksprijs is bepaald door de 1.800 stemmen van inwoners uit gemeente Horst aan de Maas. De publieksprijs werd gewonnen door de vriendengroep van Guus Janssen. Zij organiseerden eerder dit jaar een voetbaltoernooi bij RKsv Wittenhorst ter nagedachtenis aan hun overleden vriend.

“Het was een prachtige avond waarin alle vrijwilligers hun welverdiende waardering ontvingen. Ik vond het erg mooi om te horen met hoeveel liefde talloze vrijwilligers te werk gaan om de mogelijkheid tot sporten in de gemeenschap zo laagdrempelig mogelijk te houden. Super gaaf dat wij de publieksprijs op de Avond van de Sport mochten ontvangen. De organisatie van ons toernooi kwam natuurlijk na aanleiding van een tragische gebeurtenis die nooit plaats had mogen vinden, maar we hebben hiermee wel laten zien dat sport verbroedert en dat Guus nooit vergeten mag worden. Deze prijs is voor ons een mooie bevestiging dat dit in de gemeente op de juiste manier is binnen gekomen”, aldus Stef Smits (namens vriendengroep Guus Janssen).

Hierna gaf Milan Kortooms een demonstratie over Sambo. Een Russische vorm van judo. Na deze sportieve act maakte jurylid Chantal Haenen de, door de vakjury geselecteerde, top 5 bekend. Deze top 5, bestaande uit Gert Custers (Sporting ST), Ger Hesen (RKsv Wittenhorst), Els Kusters (Rolforfun), Teun Spijkhoven (Apollo ’69) en Jolanda Arts (SV Oxalis) ging met presentator Frans Pollux in gesprek over hun rol als vrijwilliger binnen het verenigingsleven. Vervolgens was het aan het aanwezige publiek om te stemmen op hun favoriete vrijwilliger. Tijdens het tellen van de stemmen gaven Inge Thijssen en Linde de Graaf uit Sevenum een indrukwekkende voorstelling weg. Met behulp van doeken bewogen ze sierlijk door de lucht.

Winnares Jolanda Arts

Na deze prachtige voorstelling was het aan de voorzitter van de jury, wethouder Joosten, om de winnaar van de Sportwaarderingsprijs 2022 bekend te maken. Jolanda Arts van SV Oxalis werd verkozen tot vrijwilliger van het jaar. Jolanda is al geruime tijd actief als trainster van de korfbalvereniging bij verschillende leeftijdsgroepen. Daarnaast is ze nauw betrokken bij het begeleiden van het G-korfbal.

“Wat een mooie, sfeervolle avond. Trots op mijn nominatie en dan hoor je ook nog bij de 5 genomineerden vanuit de vakjury. Als je dan uiteindelijk ook de award van sportvrijwilliger van het jaar Horst aan de Maas in ontvangst mag nemen, is het dubbel genieten. En nog geniet ik van de vele reacties op allerlei manieren. Een bevestiging dat we goed bezig zijn geweest en bezig zijn. Het geeft energie om door te gaan en nieuwe initiatieven op te pakken”, aldus Jolanda Arts.

Voor en door vrijwilligers

Deze Avond van de Sport is mogelijk gemaakt door Jos Wijnen, Marieke van Asten, Ton Sanders, Jan Janssen, Martijn Wismans (vrijwilligers uit het verenigingsleven), gemeente Horst aan de Maas en Joey Rutten van Sport aan de Maas. Gezien de positieve reacties is de werkgroep voornemens om hier een jaarlijks terugkerend evenement van te maken. Natuurlijk is er altijd ruimte voor verbetering. Daarom zullen alle aanwezige gasten, genomineerden en andere betrokkenen een evaluatieformulier ontvangen.

“Als werkgroep hebben we een warm en voldaan gevoel overgehouden aan deze avond. Het voelt als een eer om een bijdrage te hebben mogen leveren aan een uniek podium voor vele lokale vrijwilligers. Lokale verenigingen zijn de hoeksteen van de samenleving. Vele vrijwilligers vervullen hierin een belangrijke en prominente rol. Deze mensen zijn het cement binnen de organisaties. De Avond van de Sport geeft deze vrijwilligers jaarlijks een erkenning en platform”, aldus Jos Wijnen namens de organisatie van de Avond van de Sport.

Ook wethouder Joosten kijkt zeer tevreden terug op de Avond van de Sport. “Wat was het een mooie avond! De vele nominaties, de grote opkomst, de terechte aandacht voor alle vrijwilligers die het mogelijk maken dat we kunnen sporten en elkaar kunnen ontmoeten. Onmisbaar. Vrijwilligers die normaliter bescheiden op de achtergrond aanwezig zijn, kregen nu een prominente plek op de voorgrond. En terecht! De nominaties laten zien dat hun inzet enorm gewaardeerd wordt. Een gevoel dat overheerst, is dat eigenlijk iedereen winnaar is: niet alleen de (verkozen) vrijwilligers, maar ook de mensen die dankzij deze vrijwilligers hun hobby kunnen uitoefenen en de ontmoetingen die dit oplevert.”

Als organisatie willen we de winnaars, maar zeker ook alle genomineerden nogmaals feliciteren. Daarnaast willen we alle aanwezige gasten, de verenigingen die hun vrijwilligers hebben genomineerd, de toppers die een mooie sportieve act hebben neergezet, Frans Pollux die de avond als spreker geweldig heeft geleid en Rens Lucassen voor de mooie beelden bedanken voor hun enthousiasme en inzet. In de video hierna is de aftermovie van de Avond van de Sport te zien. 

Aftermovie - Avond van de Sport 2022

Als u deze video bekijkt, accepteert u de voorwaarden en de privacyregels van Youtube.