Subsidie advies verduurzamen woning

4 jul 2019
Plantje in hand
Wilt u energie besparen en uw woning verduurzamen, maar u weet niet goed hoe? Dan kunt u daarover advies vragen bij een onafhankelijke energie-adviseur. De gemeente Horst aan de Maas heeft een nieuwe subsidieregeling en betaalt 50% van de kosten.

Wat is een maatwerkadvies?

Het maatwerkadvies is een advies op maat. Het geeft voor uw woning aan welke maatregelen energiebesparing opleveren, maar ook het comfort verhogen en het binnenklimaat verbeteren. U kunt ook advies krijgen over het opwekken van duurzame energie, bijvoorbeeld met zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp. In het advies staan de kosten en de tijd die het duurt voordat u de investering heeft terugverdiend via een lagere energierekening (de terugverdientijd). De adviseur is onafhankelijk: hij werkt niet voor een leverancier of isolatiebedrijf en verkoopt geen energiebesparende maatregelen. Het rapport geeft aan wat het officiële Energielabel van uw woning is.

Hoe werkt het?

De subsidieregeling werkt als volgt. U selecteert zelf uw gecertificeerde adviseur die samen met u uw woning inspecteert en het maatwerkadvies opstelt. Nadat de factuur is betaald dient u deze in bij de gemeente en krijgt u de helft van het factuurbedrag, tot een maximum van € 175,- vergoed. Het aanvragen van de subsidie kan heel eenvoudig via deze webpagina. Hier staat ook een volledige uitleg van de regeling inclusief alle voorwaarden. De regeling geldt in principe voor iedereen met een bestaande koopwoning in de gemeente Horst aan de Maas

Samen met uw buren

Hebben uw buren een vergelijkbare woning? Dan is uw maatwerkadvies ook voor hen interessant en kunt u wellicht gezamenlijk advies aanvragen. Dat heeft geen nadelige invloed op de hoogte van de subsidie. Let er wel op dat er voor iedere woning een eigen rapport wordt opgesteld.

Meer subsidies en leningen

Naast de stimuleringsregeling woningverduurzaming zijn er nog diverse andere subsidieregelingen en interessante leningen voor als u daadwerkelijk met uw woning aan de slag gaat. Een compleet overzicht vind u hier.