Stille StrijdProgrammaoverzicht Stille Strijd logo

Stille StrijdProgrammaoverzicht Stille Strijd logo

Stille Strijd

Het Kunstwerk ‘Stille Strijd’ komt naar Horst aan de Maas. 'Stille Strijd' wil het taboe op depressie en zelfdoding onder jongeren doorbreken en het gesprek erover op gang brengen.

Van 8 tot en met 22 april staat ‘Stille Strijd’ voor ’t Gasthoês in Horst. Het beeld van een in elkaar gedoken jongere staat symbool voor de innerlijke strijd die veel depressieve jongeren voeren. Het beeld is van verre zichtbaar door zijn grote afmeting en zijn felle kleur.

Stille Strijd is een kunstwerk van SAZZA, Power of Art House, stillestrijd.comexterne-link-icoon, foto header: Bastiaan van Musscher.

Denk je aan zelfdoding of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfdoding helpt en kan anoniem: chat via 113.nlexterne-link-icoon, bel 113 of bel gratis 0800-0113.

Opening Stille Strijd - 8 april

De openingsbijeenkomst in Horst is op maandag 8 april om 15.30 uur bij ’t Gasthoes, Gasthuisstraat 25 in Horst. 

We gaan in gesprek met professionals, ervaringsdeskundigen en betrokkenen afgewisseld met optredens van Egbert Derix & Marion Vervoort, Glenn Seelen en Sooool10-14. 

Na het officiële gedeelte is er de mogelijkheid om informeel na te praten in de foyer.

Iedereen is welkom. In verband met de organisatie dien je je aan te melden. Aanmelden kan via deze linkexterne-link-icoon.

BiblioNu

De bibliotheek heeft van 8 tot en met 22 april een thematafel ‘Stille Strijd’ met boeken en flyers die aansluiten bij het thema. 

Omroep Horst aan de Maas

De omroep besteedt veertien dagen extra aandacht aan ‘Stille Strijd’ met interviews, nieuwsitems en mooie gesprekken. Op de site van de omroep staan alle items bij elkaarexterne-link-icoon

Meer info: websites, webinars en trainingen

Deze websites kunnen je misschien verder helpen:

  • JOUWGGD.NLexterne-link-icoon:een platform speciaal voor jongeren met informatie over alles wat met je gezondheid en leefstijl te maken heeft. Of stel jouw vraag in de anonieme chat. 
  • DELUISTERLIJN.NLexterne-link-icoon:dag en nacht een luisterend oor bereikbaar voor mensen die behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek. Per mail, alle dagen van de week per chat en 24/7 per telefoon. 
  • GRIPOPJEDIP.NLexterne-link-icoon:ben je tussen de 16 en 25 jaar en zit je al een tijdje niet zo lekker in je vel? Wil je leren wat je zelf kunt doen om je beter te voelen en weer lekkerder in je vel zitten? Ga dan naar gripopjedip.nl
  • MINDYOUNG.NLexterne-link-icoon:MIND Young is het platform over je MIND voor en door jongeren. MIND biedt informatie, advies en ondersteuning, online, telefonisch en overal in het land. 
  • MINDKORRELATIE.NLexterne-link-icoon:MIND Korrelatie biedt anonieme, professionele, psychische en psychosociale hulp. MIND Korrelatie geeft individueel advies en hulp aan iedereen die hierom vraagt, telefonisch en online.
  • DEPRESSIEVERENIGING.NLexterne-link-icoon:de Depressie Vereniging is dé patiëntenvereniging voor mensen met een depressie en hun naasten. 

Programma 8 tot en met 22 april

In het kader van ‘Stille Strijd’ worden er in de periode dat het kunstwerk er staat activiteiten georganiseerd die gericht zijn op jongeren, hun omgeving, vrijwilligers en professionals.

De bubbel - Jeugd & Jongerenwerk Synthese

9 april, Centrum - Horst, jongeren

Stap uit jouw drukke leven, kijk jezelf aan in de spiegel en ga na bij jezelf hoe jij je voelt. Kom in onze bubbel en ga het gesprek aan met de jongerenwerkers van Synthese. 

mijn masker af

Waarom kon je niet blijven voor mij? - Mijn Masker af

11 april, 19.30 - 21.30 uur, Gasthoês (Stille Strijd) - Horst, lotgenoten

Wat omgaan met een zelfdoding anders maakt dan alle andere vormen van verlies is de vraag ‘Waarom?’. Deze vraag zullen veel achterblijvers herkennen. In de bijeenkomst kunnen mensen met elkaar in gesprek over hoe zij omgaan met de zelfdoding van een lief iemand. Het is een bijeenkomst waar veel (h)erkenning zal zijn. Iedereen zal anders omgaan met zo’n groot verlies, maar toch zijn veel thema’s hetzelfde. Niks moet, stil zijn mag ook.

We delen onze verhalen in drie groepen: ouders, partners, jongeren die een lief iemand verloren hebben door zelfdoding

Aanmelden kan via info@gertiemooren.nl (volwassenen) of info@mijnmaskeraf.com (jongeren). 

Een bloem voor jou - (Burger)raadsleden

13 april, 13.00 - 14.00 uur, Centrum - Horst

Een initiatief van (burger)raadsleden

Geef je emotie creatief ruimte - Roel Sanders

13 april, 14.00 - 16.00 uur, Gasthoês - Horst, open inloop voor iedereen

Heb jij te maken met negatieve gedachten en gevoelens? Je bent niet alleen. Depressiviteit komt bij veel mensen voor. Voor iedereen die ermee te maken heeft, of iemand kent die ermee te maken heeft, bieden we een gratis beeldende workshop aan en verbeeld je gedachten en gevoelens met en op papier (tekenen, schilderen, collage maken, etc.) Zo geef je er op een creatieve manier ruimte aan. Dat voelt heel fijn. Ervaar het zelf. Je bent van harte welkom! 

mijn masker af

Samen delen, samen helen - Mijn Masker af

15 april, 19.30 - 21.30 uur, Gasthoês (Biblionu) - Horst, jongeren / ouders en professionals

'Levenslessen' is (nog) geen vak op school. Toch is ons welzijn in grote mate afhankelijk van hoe we zelf, en ook samen met anderen, omgaan met levens- en ook verliesthema's. Jongeren, en ook volwassenen, willen niet anders zijn dan hun leeftijdsgenoten. Ze verbergen nare gevoelens en gedachten vaak achter een masker. Wanneer jongeren levensthema's en alle gevoelens en gedachten die daarbij horen met elkaar bespreken, vinden ze (h)erkenning bij elkaar. Hetzelfde geldt voor volwassenen.

Tijdens deze avond organiseert Stichting Mijn Masker Af twee gastlessen, zoals deze ook op middelbare scholen in de omgeving worden gegeven door jongeren. In de ene groep gaan twee jongeren van de stichting in gesprek met geïnteresseerde jongeren over levensthema's zoals verlies. Ze delen hun eigen verhaal om een opening te creëren voor gesprek. In de andere groep is de mogelijkheid voor ouders, professionals en andere geïnteresseerde volwassenen om ook het gesprek aan te gaan over eigen levensthema's en die van jongeren, en ook ervaren ze hoe een gastles van Mijn Masker Af eruit ziet.

Aanmelden kan via info@mijnmaskeraf.com. Vermeld in het onderwerp 'aanmelding gastles'. 

Film Toen ik je zag

Filmvertoning 'Toen ik je zag' - Film Theater Horst

15 april, 20.00 - 22.00 uur, Gasthoes - Horst, iedereen

Voor de buitenwereld leiden acteurs en geliefden Esther en Bastiaan een droomleven. Maar er is een kant van hun leven die maar weinigen zien: de depressies en angsten waar Bastiaan mee kampt hebben een steeds grotere impact op hun levens. Naar de bestseller die Isa Hoes schreef over het leven met haar man Antonie Kamerling. Kaarten (à € 6,00) bestellen kan op de website van het filmtheaterexterne-link-icoon.

abbie chalgoum

Lezing Abbie Chalgoum - De Kapel in

16 april, 20.15 - 21.15 uur, Gasthoes - Horst, iedereen

Abbie speelt momenteel de voorstelling ‘Ik blijf bij je’ door het hele land, een voorstelling waarin hij zijn persoonlijke verhaal deelt met het publiek. In 1983 emigreert Abbie als peuter van Marokko naar Nederland. Dertig jaar later is hij dé knuffelallochtoon van Venlo; hij is een geliefd docent op het Valuascollege, speelt in de Venlose Revue, wordt Prins Carnaval, staat op de kieslijst van de PvdA in Venlo en kruipt in de huid van Jezus tijdens de Passiespelen. Hij is het toonbeeld van integratie en het leven lijkt hem toe te lachen. Maar dan, in 2013, beleeft hij de donkerste nacht van zijn leven. Hij onderneemt een zelfmoordpoging die hij ternauwernood overleeft. Want wat zijn buitenkant niet laat zien, zijn de destructieve demonen die hem van binnen verscheuren.

Ik blijf bij je is een emotioneel en beklemmend verhaal over een alsmaar groter wordende dreiging. Na de lezing is er een nagesprek met het publiek.  Kaarten (à € 6,00) bestellen kan op de website van het Gasthoêsexterne-link-icoon.

muzikantine

Muzikaal luisterende oren - De Muzikantine

17 april, 16.00 - 17.30 uur, Gasthoês (Muzikantine) - Horst, iedereen

Wat te doen als je hoofd maar blijft malen en je negatieve gedachten een loopje met je dreigen te nemen. Niemand hoeft hierin alleen te staan. Er voor elkaar zijn om te luisteren, ventileren, huilen of om een schouder te zijn voor de ander.

Voor iedereen die ermee te maken heeft, of iemand kent die ermee te maken heeft, bieden we een gratis workshop aan. Op woensdag 17 april om 15.30 uur bij Stichting de Muzikantine in Horst. Tijdens deze workshop gaan we open in gesprek, bezoeken Stille Strijd en luisteren er vooral naar muziek. Je bent enorm welkom, zowel met als zonder hulpvraag.

vincent van gogh

Workshop Less Depress - Vincent van Gogh

17 april, 10.00 - 12.00 uur, Oude Raadhuis (steenstraat 2) - Horst, vrijwilligers en professionals die werken met jongeren

Tijdens de workshop Less Depress komt de basis van depressie- en suïcidepreventie bij jongeren aan bod. Er wordt vooral kennis overgedragen, maar er is tijdens de workshop ook ruimte voor wat oefening. Aanmelden kan via dit formulier.externe-link-icoon

sociale

Sociale Krachtsessie - Gemeente Horst a/d Maas

23 april, 15.30 - 17.00 uur, Gezondheidscentrum Hof te Berkel (Hof te Berkel 1, 2e etage) - Horst, vrijwilligers en professionals uit zorg en welzijn

In de Sociale Kracht Sessie  gaan professionals en vrijwilligers uit de zorg en welzijn met elkaar in gesprek over Stille Strijd. Hoe doorbreek je het taboe op depressie en zelfdoding en hoe breng je het gesprek hierover op gang?

De Sociale Kracht Sessies zijn netwerkbijeenkomsten voor professionals en vrijwilligers uit zorg en welzijn (iedereen is welkom, ook geïnteresseerde inwoners). Het doel is om elkaar te ontmoeten en met elkaar in gesprek te gaan zodat we elkaar beter leren kennen en elkaar weten te vinden. 

andre rozendaal

Geef nooit op. Nooit! - André Rozendaal, psycholoog NIP

17 april, 19.30 - 22.00 uur (inloop vanaf 19.15 uur), Gember - Horst, iedereen

Eenzaamheid, somberheid of angsten voor wat dan ook. Allemaal kan het leiden tot een "stille strijd" in mensen. Het is van belang dat daar over gesproken kan worden, zonder taboe. Er is namelijk vrijwel geen mens die er niet mee te maken heeft of krijgt in het leven. Het is belangrijk te weten dat je met problemen kan leren omgaan. Op een manier die écht helpt. Zelfs als je denkt dat dat niet kan. Ergens is altijd hulp en een oplossing te vinden. Bij anderen, maar zeker ook in jezelf. Het belangrijkste is dan ook: Geef nooit op. Nooit!

Tijdens deze interactieve presentatie worden je inzichten en tips gegeven die je leiden naar de diepere oorzaken én oplossingen bij psychische problemen. Ook worden concrete handvatten gegeven hoe met psychische klachten om te gaan. Zowel bij jezelf als bij anderen.

Deelname is gratis, aanmelden is niet nodig. Er is een beperkt aantal plaatsen. 

vincent van gogh

Training Less Depress - Vincent van Gogh

13 en 27 mei, 13.00 - 16.00 uur, locatie nader bepalen, onderwijsprofessionals die werken met jongeren

Ben jij als docent geïnteresseerd in het mentale welbevinden van je leerlingen? En wil je weten wat jij als onderwijsprofessional kunt doen om mentale klachten, zoals depressieve en/of suïcidale klachten, bespreekbaar te maken en je leerlingen te helpen? Dan is de training Less Depress iets voor jou. In deze training van 2x3uur, ligt de focus op het oefenen van vaardigheden die helpend zijn bij het signaleren van- en bij de gespreksvoering met jongeren met deze klachten. Meer weten? vvgpreventie@vigogroep.nl of aanmelden kan via deze linkexterne-link-icoon

Partners Stille Strijd

Het programma rondom ‘Stille Strijd’ is tot stand gekomen in samenwerking met diverse partijen: 

Partners Stille Strijd

Denk je aan zelfdoding of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfdoding helpt en kan anoniem: chat via 113.nlexterne-link-icoon, bel 113 of bel gratis 0800-0113.