Stemmen voor de Europese Parlementsverkiezingen als niet-Nederlander

Op donderdag 6 juni 2024 is de verkiezing van het Europees Parlement. Heeft u de nationaliteit van 1 van de lidstaten van de Europese Unie? Dan kunt u ervoor kiezen om in Nederland te stemmen voor de Nederlandse leden van het Europees Parlement. U mag dan niet meer in uw land van herkomst stemmen voor het Europees Parlement.

In Nederland stemmen

Wilt u in Nederland stemmen? En heeft u DigiD? Dan kunt u zich direct digitaal registeren

Heeft u geen DigiD? Dan vult u het registratieformulier Y 32 in. U stuurt het formulier samen met een kopie van uw geldige identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs) naar de gemeente. Lees verderop meer over hoe u het formulier kunt opsturen naar de gemeente.

Voorwaarden

  • U heeft de nationaliteit van een EU-land;
  • U bent 18 jaar of ouder op 6 juni 2024;
  • U woont in de gemeente Horst aan de Maas;
  • U bent niet uitgesloten van het kiesrecht;
  • U zorgt dat de gemeente uiterlijk dinsdag 23 april 2024 uw ingevulde registratieformulier heeft.

We doen ons best binnen 7 dagen op uw aanvraag te reageren. Besluit de gemeente dat u in Nederland mag stemmen? U krijgt dan net als iedereen uiterlijk 23 mei 2024 een stempas met de post thuis.

Geen registratie nodig

U hoeft zich niet te registreren als 1 van deze punten voor u klopt:

  • U heeft zich al eerder geregistreerd als kiezer in Nederland voor een eerdere Europese Parlementsverkiezing. U hoeft dit niet nog een keer te doen;
  • U heeft (ook) de Nederlandse nationaliteit en mag stemmen. U bent dan automatisch geregistreerd als kiezer.

Opsturen registratieformulier

Vul het registratieformulier Y 32 in, zet uw handtekening erop en stuur het samen met een kopie van uw geldige identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart of rijbewijs) naar de gemeente. Dit kan op 3 manieren:

  • Digitaal opsturen met het formulier Opsturen registratieformulier Y 32. Verzamel vooraf de foto's of scans van het ingevulde formulier en uw identiteitsbewijs;
  • Stuur het met de post naar Gemeente Horst aan de Maas, Team Verkiezingen, Antwoordnummer 30019, 5960 VB Horst;
  • Lever het in bij de receptie in het gemeentehuis in Horst of doe het in onze brievenbus (Wilhelminaplein 6).

Registratie intrekken

Heeft u zich eerder in Nederland geregistreerd voor de Europese Parlementsverkiezing, maar wilt u bij de verkiezing in juni 2024 in het EU-land stemmen waarvan u de nationaliteit heeft? Neem dan contact op met de gemeente. Stuur een e-mail naar verkiezingen@horstaandemaas.nl of bel naar 077 - 477 97 77.

In het land van herkomst stemmen

Wilt u stemmen in het EU-land waarvan u de nationaliteit heeft? Dan moet u in dat land aangeven dat u wilt stemmen als kiezer in het buitenland. U mag dan niet in Nederland uw stem uitbrengen en u krijgt ook geen stempas. U hoeft dan niets door te geven aan de gemeente.