Stemmen

Wie mag stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen op 14, 15 en 16 maart 2022? Hoe kunt u stemmen? En op wie kunt u stemmen?

U krijgt tussen 21 en 27 februari 2022 de stempas via de post thuis. 

Wie mag stemmen?

  • U bent Nederlander. Of u heeft de nationaliteit van een ander land in de Europese Unie. Of u woont de afgelopen 5 jaar de hele tijd legaal in Nederland. Legaal betekent dat u 5 jaar in Nederland ingeschreven staat. En u had die hele tijd een geldige verblijfsvergunning.
  • U bent 18 jaar of ouder op 16 maart 2022.
  • U woont op 31 januari 2022 in de gemeente Horst aan de Maas. Dit betekent dat u staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP).
  • U heeft kiesrecht. Soms mogen mensen van de rechter niet meer stemmen. Dan heeft u geen kiesrecht meer. En mag u niet stemmen bij de verkiezingen. 

Hoe werkt stemmen?

Ga naar een stemlokaal. Bekijk waar en wanneer u kunt stemmen.

Neem uw stempas en een identiteitsbewijs mee naar het stemlokaal. Een identiteitsbewijs is een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs. Uw identiteitsbewijs mag maximaal 5 jaar niet meer geldig zijn. Dit betekent dat op uw identiteitsbewijs bij ‘geldig tot’ 17 maart 2017 of een latere datum moet staan.

Meer weten over hoe u kunt stemmen? Bekijk de uitleg op Hoe werkt stemmen. U mag ook uitleg vragen in het stemlokaal.

Op wie kunt u stemmen?

U krijgt in maart een papieren kandidatenlijst in uw brievenbus. Op de kandidatenlijst staan alle partijen en kandidaten waarop u kunt stemmen. Op de achterkant staan ook alle stemlokalen in de gemeente.