Plastic Soup Surfer ontmoet leerlingen basisschool De Bottel in Lottum

2 sep 2020
Plastic Soup Surfer Merijn poseert op zijn hurken en met een peddel in zijn hand voor een groep kinderen van basisschool De Bottel. Ze staan en zitten voor een Volkswagenbusje en hebben afvalgrijpers vast. Wethouder Roy Bouten staat naast de groep.
Op woensdag 2 september meerde Merijn Tinga, de Plastic Soup Surfer, met zijn surfboard aan in Lottum. Aan de Maas werd hij hartelijk ontvangen door 75 leerlingen van basisschool De Bottel. Het bezoek van Merijn was onderdeel van zijn ‘Wakkere wegwerpers tour’. Van 31 augustus tot 16 september peddelt en windsurft hij 550 kilometer van Maastricht naar Schiermonnikoog om afval scheiden in de klas vanzelfsprekend te maken.

De gemeente Horst aan de Maas is kampioen afval scheiden. Ook kinderen dragen daar hun steentje aan bij. Al jaren doen leerlingen van een aantal basisscholen mee aan het opruimen van zwerfafval. Ook voor de ontvangst van Merijn staken de kinderen de handen uit de mouwen. Terwijl ze op de Plastic Soup Surfer wachtten, gingen ze aan de slag met het prikken van afval. Basisschool De Bottel helpt vaker mee met het project Schone Maas dus de leerlingen ‘weten van wanten’. Ze kregen daarbij gezelschap van Roy Bouten, de wethouder Afvalbeleid.

Schoolproject afval scheiden

De gemeente start dit schooljaar met een project om scholen te stimuleren hun afval te scheiden. Dat doet ze onder andere door middel van lespakketten en het verstrekken van speciale afvalbakken voor in de klas. Basisschool De Bottel in Lottum doet mee aan dit project. Dat was een goede aanleiding voor de Plastic Soup Surfer om deze jonge voorlopers een bezoekje te brengen. Merijn heeft uitgelegd wat zijn doel was met zijn ‘Wakkere wegwerpers tour’. En waarom het belangrijk is dat kinderen al jong weten waarom het scheiden van afval belangrijk is. Uit de reacties van de kinderen bleek dat zij al heel goed weten welk afval bij welke afvalstroom hoort.

Een voorbeeld voor andere scholen

Wethouder Bouten: "Dit is weer een mooie stap in de richting van een afvalvrije gemeente. Ik ben enorm trots op onze inwoners die zich daarvoor inzetten. Van de ruim 120 zwerfafvalprikkers tot de scholen. Samen houden we Horst aan de Maas de mooie gemeente die ze is. Nu, maar ook over 100 jaar. En voor Merijn: heel veel succes met het vervolg van je surftocht. Ik hoop dat je veel gemeenten en scholen enthousiast weet te maken!"

Op de website Plastic Soup Surfer staat meer informatie over Merijn.