Onthulling sprookjesbord bij de Peelkabouter-beeldengroep in Horst

24 oktober 2024
Algemeen

Op zaterdag 26 oktober (aanstaande) om 11:00 uur wordt bij de Peelkabouter-beeldengroep, een nieuw sprookjesbord onthuld! Wethouder Eric Beurskens en oud-burgemeester Romé Fasol (schrijver van het originele sprookje) gaan het nieuwe bord onthullen.

Op het bordje staat een kort verhaal over Kabouter Wijsneus en het planten van de nieuwe klimaatboom. Het verhaal is geïnspireerd op het originele sprookje. Iedereen is van harte welkom om tijdens deze onthulling aanwezig te zijn.

Waarom deze klimaatboom? - Door het planten van bomen in het centrum voorkomen we hittestress en creëren we een aangenamer verblijfsklimaat. De klimaatboom in Horst behoort tot een selectie bomen die relatief goed bestand zijn tegen de weersomstandigheden van de toekomst, denk aan de lange droogteperioden en de natte winterperioden. Ook zijn wij bezig met de planvorming voor vergroening van andere dorpen, zodat alle kernen in de gemeente Horst aan de Maas straks groener en meer klimaat-adaptief zijn.


Kabouter Wijsneus redt de Natuur

(Tekst op het sprookjesbord)
Er was eens een kleine kabouter genaamd Wijsneus. Hij woonde diep in het bos van Horst aan de Maas, waar de bomen hoog reikten naar de blauwe hemel en de beekjes helder stroomden. Kabouter Wijsneus was niet zomaar een kabouter; hij was slim en dapper en hield heel veel van de natuur.

Op een mooie ochtend, terwijl de zon haar stralen door de bladeren liet schijnen, kwam Kabouter Wijsneus met een briljant idee. Hij wilde iets speciaals doen om de natuur te redden. Hij besloot dat er een grote klimaatboom moest komen in het centrum van Horst, zodat iedereen kon zien hoe belangrijk het was om goed voor de natuur te zorgen.

Met zijn kleine gereedschap en zijn grote hart begon Kabouter Wijsneus aan zijn avontuur. Hij groef een diepe kuil en plantte een prachtige boom, die glinsterde in de zon en wiegde zachtjes in de wind. "Dit zal een symbool van hoop en groei zijn voor alle wezens," zei Kabouter Wijsneus met een glimlach.

Maar zijn avontuur was nog niet voorbij. Kabouter Wijsneus voelde dat het tijd was om de wereld te verkennen en anderen te inspireren om te zorgen voor Moeder Natuur. Hij pakte zijn rugzak en fluisterde gedag tegen zijn vriendjes, de vogels en de konijntjes, voordat hij op pad ging.

Onderweg ontmoette Kabouter Wijsneus vele nieuwe vrienden: een wijze uil die hem leerde over de sterren, een vriendelijke eekhoorn die hem hielp met het verzamelen van noten, en zelfs een speelse rivier die hem meenam op een avontuurlijke boottocht over de Molenbeek.

Maar terwijl Kabouter Wijsneus genoot van zijn reis, maakten zijn vriendjes in het bos zich zorgen. Ze misten hem en verlangden naar zijn wijsheid en zijn vrolijke lach. "Ik hoop dat Kabouter Wijsneus veilig terugkomt," fluisterden ze tegen elkaar onder de glinsterende sterrenhemel.

En gelukkig, na vele avonturen en nieuwe ervaringen, keerde Kabouter Wijsneus uiteindelijk terug naar huis. Zijn vriendjes sprongen van vreugde en huilden van blijdschap toen ze hem zagen. "Ik ben teruggekomen, lieve vrienden," zei Kabouter Wijsneus met een twinkeling in zijn ogen. "En ik heb iets speciaals om met jullie te delen."

Met een trotse glimlach leidde Kabouter Wijsneus zijn vriendjes naar het centrum van Horst, waar de grote klimaatboom stond te stralen in het zonlicht. "Kijk, dit is wat we samen kunnen bereiken als we van de natuur houden en haar beschermen," zei hij plechtig.

Vanaf die dag werkten Kabouter Wijsneus en zijn vriendjes samen om de natuur te redden en te koesteren. En terwijl de seizoenen veranderden en de wereld om hen heen bloeide, blijft Kabouter Wijsneus een bron van inspiratie en hoop voor iedereen die van de natuur houdt.

En zo leefden ze nog lang en gelukkig, in harmonie met de magie van het bos en de kracht van vriendschap en liefde voor de natuur.

Wil je meer weten over kabouter Wijsneus, lees dan het originele sprookje “De Peelkabouters van Horst”, geschreven in 1997 door de toenmalige burgemeester van Horst, Romé Fasol.