Nieuwe rekenkamer geïnstalleerd

21 november 2023
Raadsfeiten

Tijdens de raadsvergadering van 21 november werd een nieuwe rekenkamer geïnstalleerd. De taak van de rekenkamer is om onderzoek te doen naar de doelmatigheid, doeltreffendheid en rechtmatigheid van het gemeentebestuur. In de rekenkamercommissie zijn benoemd Noud van Drunen (voorzitter), Michel Rongen en Kay van der Salm.

Adviserend orgaan

De functie van een Rekenkamer is geregeld in de Gemeentewet. Volgens die wet is de Rekenkamer een onafhankelijk orgaan dat de gemeenteraad adviseert over de doelmatigheid doeltreffendheid en rechtmatigheid van het gemeentebestuur. In onderzoeken beantwoordt de rekenkamer de vraag of het geld van de gemeente zinnig, zuinig en zorgvuldig is besteed.

Sollicitatie

In totaal hebben 11 belangstellenden gereageerd op de vacature van de rekenkamerleden. Een commissie uit de raad (Maarten Voesten, Nathalie Rozendaal en Rob Driessen) voerde de sollicitatiegesprekken en droegen uiteindelijk drie personen voor. Tijdens de raadsvergadering van 21 november werden (v.l.n.r.) Michel Rongen, Noud van Drunen (voorzitter) en Kay van der Salm officieel benoemd tot leden van de nieuwe Rekenkamer Horst aan de Maas.