Nieuwe aanplant in de bossen

6 Feb 2019
Groen
In februari start de Bosgroep Zuid Nederland met het planten van ruim 10.000 bomen en struiken in verschillende natuurgebieden in Horst aan de Maas.

De nieuwe bosplantsoenplanten zorgen voor meer variatie in de bossen zodat er in de toekomst nog meer te genieten valt in onze natuur.

Rijk verleden

De bos- en natuurterreinen in de gemeente Horst aan de Maas bieden een blik op een rijk verleden. Maar de natuur levert ook een bijdrage als voedingsgebied voor grote en kleine dieren en nodigt uit om te wandelen en te recreƫren. Allemaal waarden die de natuur heeft en die verhoogd worden door het aanplanten van ruim 10.000 stuks bosplantsoen.

In het verleden is er veel bos aangeplant met bomen van dezelfde soort. Omdat de bomen vaak nodig waren voor de mijnbouw werd vaak gekozen voor naaldbomen vanwege de groeisnelheid en houtkwaliteit. Hierdoor is het aandeel grove den erg hoog. Om hier meer variatie in aan te brengen en de biodiversiteit verder te verhogen zijn in 2018 op verschillende plaatsen in de Reulsberg, Schatberg, Steegberg, De Bossen, Heesberg en Kronenbergerheide groepen bomen geveld.

Ontwikkeling van het bos

Op deze plaatsen valt nu meer licht op de bodem, waardoor jonge bomen de kans krijgen zich verder te ontwikkelen. De komende periode wordt op deze plaatsen bosplantsoen aangeplant zodat er meer variatie ontstaat en zodoende ook meer te genieten valt in onze natuur. In totaal worden er 16 verschillende soorten, overwegend loofhoutsoorten, aangeplant.

Wilt u meer weten over de groenplannen in gemeente Horst aan de Maas? Raadpleeg de groenagenda.

Meer informatie

De uitvoering van de werkzaamheden vindt, afhankelijk van de weersomstandigheden, begin februari 2019 plaats. De uitvoering van de werkzaamheden wordt begeleid door Bosgroep Zuid Nederland. Voor informatie kunt u contact opnemen met mevrouw D. Wirtz, telefoonnummer 040-2266360 of per e-mail d.wirtz@bosgroepzuid.nl