Nationale Dodenherdenking 4 mei 2021

4 mei 2021
Dodenherdenking
Vandaag, 4 mei, werden in Horst aan de Maas op meerdere locaties activiteiten georganiseerd vanwege de Nationale Dodenherdenking. Dat gebeurde in de volgende dorpen America, Broekhuizen, Broekhuizenvorst, Grubbenvorst, Horst, Sevenum, Tienray en dit jaar voor het eerst in Melderslo. Met dank aan alle 4- en 5 mei comités in onze gemeente.

Vanwege de geldende coronamaatregelen is, in plaats van bijeenkomsten, ook deze keer gekozen voor een alternatieve opzet. In samenwerking met alle organiserende comités is een film gemaakt met lokale verhalen en bijdragen. Burgemeester Palmen ging op pad en vroeg naar de verhalen van de dorpen. Ook laten we de bloemlegging zien die vandaag plaatsvond door burgemeester Palmen.

Film bekijken

We geven hieronder de tijdstippen aan wanneer het betreffende dorp in de film aan bod komt.

Horst 00:34

Bij het monument op het Oud Kerkhof treft de burgemeester Hans Steenmetz. Hans vertelt een kort verhaal over de bombardement op 12 en 13 oktober en de bevrijding van Horst.

America - 09:20

In America vertelt Rita Geurts over het monument aan de Griendtsveenseweg. Waarom ligt het monument juist op die plek. Daarnaast vertelt Rita ook over hoe ze vroeger zelf de oorlog ervaren heeft.

Sevenum - 14:59

Burgemeester Palmen treft Louk Severens aan bij het John Shiells monument aan de Saardijk in Sevenum. Louk vertelt waarom niet alleen de gevallenen van Sevenum herdacht worden, maar ook wil hij één van hun bevrijders herdenken.

Melderslo - 18:45

Het nieuwe 4/5 mei comité bestaande uit Frans Alards, Wim van Hoof, Edie Pouwels en Ed Vullings ontmoeten burgemeester Palmen voor de kerk bij het monument aan de Rector Mulderstraat. Frans Alards vertelt over de weggevoerde mensen uit Melderslo. Daarna draagt Wim van Hoof een klein gedicht voor uit de bundel: Allemaol nao Pruusses gesjleurd van Theo Verkoelen.

Grubbenvorst - 25:36

Bij het indrukwekkende monument op het Pastoor Vullinghsplein vraagt burgemeester Palmen aan Tiny Francken wat voor haar 4 mei betekent. Daarnaast draagt Tiny een gedicht voor en worden de namen van de gevallenen voorgelezen zodat zij niet vergeten worden.

Broekhuizen - 31:38

Jeu Derikx en Wiel Jenniskens kennen vele verhalen uit de oorlogstijd. Zo vertelt Jeu over de gevallen bevrijders in Broekhuizen. En bij het monument met de deur van een kazemat vertelt Wiel het verhaal hoe de Duitsers in Broekhuizen niet de Maas konden oversteken dankzij de soldaten in die kazemat.

Broekhuizenvorst - 39:17

Wiel Jenniskens vertelt vanaf het plein in Broekhuizenvorst het verhaal over de koe en de verzetsstrijders.

Tienray - 45:52

Tijdens de oorlog zijn in Tienray meerdere kinderen ondergedoken. Zo ook het broertje en zusje van de heer Ron de Paauw. Meneer De Paauw is aanwezig terwijl Hans Steenmetz vertelt over de ‘Stolpersteinen’. Deze gedenkstenen ligger ter ere van broer en zus De Paauw in Tienray voor de woningen waar zij ondergedoken zaten.

Film bekijken