Mia Smits-Spee

Portretfoto van Mia Smits-Spee

"Mijn loopbaan als ambtenaar van de burgerlijke stand is gestart in de voormalige gemeente Grubbenvorst, later overgegaan in de gemeente Horst aan de Maas. Hier hoorde ook het voltrekken van huwelijken bij. Best even spannend. Zou ik dat wel kunnen? Maar belangrijker nog: zou ik aanvoelen, hoe het bruidspaar de huwelijksvoltrekking ingevuld wilde hebben? De ervaring heeft mij echter geleerd dat ik daar de goede antenne voor heb. Veel aanstaande bruidsparen weten wel hoe men de ceremonie wil, maar heeft men ook een idee hoe men de toespraak wil? Romantisch of meer zakelijk? Het is mijn taak om hier, samen met het bruidspaar, tot een opzet te komen die voor het bruidspaar het juiste cachet geeft aan deze voor hen zo belangrijke dag.

Dit vergt een goed voorbereidend gesprek met het betreffende bruidspaar in hun eigen woonomgeving. Zelf vind ik dit erg belangrijk. Tijdens dit gesprek krijg ik een beeld van het aanstaande bruidspaar. Van daaruit kan dan een speech opgebouwd worden, geënt op het bruidspaar, waar dan tevens de eigen herkenbaarheden, de wensen en de verplichte ceremonie in verweven zitten. Daarnaast geef ik het bruidspaar de keus of zij de speech in het ABN willen of liever toch in het dialect. Ook de wens hierin is voor ieder bruidspaar anders.

Mijn insteek en voorkeur is een toespraak waarin het bruidspaar zich volledig herkent en waarvan zij allebei een blij gevoel krijgen. Het is nu eenmaal HUN dag. De start van deze dag is het officiële gedeelte waarbij de invulling voor het bruidspaar mooi, gevoelvol en voor hen herkenbaar moet zijn. Hiervoor zet ik mij iedere keer weer naar beste eer en geweten in."