Ik denk dat iemand zorg nodig heeft

Denkt u dat het niet goed met iemand gaat? Maakt u zich zorgen om iemand? U kunt erover praten met Meldpunt Signaal. Maakt u zich ernstige zorgen en denkt u dat iemand zorg of hulp nodig heeft? Neem contact op met Team Bemoeizorg. Zij bekijken of hulp nodig is.
Praat erover of vraag advies aan Meldpunt Signaal.

Ik wil met iemand praten of advies

Maakt u zich zorgen om iemand? Bijvoorbeeld omdat de gordijnen al weken dicht zijn, iemand niet goed voor zichzelf zorgt of zich afzondert van vrienden of familie? Dan kunt u bellen naar Meldpunt Signaalexterne-link-icoon. Zij luisteren naar uw verhaal, kunnen u misschien geruststellen en geven u advies over wat u zou kunnen doen.

Bel: 0900 - 0116. U kunt dit nummer altijd bellen, ook ’s nachts. 

Ik maak mij ernstige zorgen omdat iemand geen zorg wil

Maakt u zich ernstige zorgen omdat iemand geen zorg wil of geen zorg vraagt? En wilt u dat iemand gaat kijken of er zorg nodig is? Neem contact op met Team Bemoeizorg om uw zorgen te bespreken. Ook als u twijfelt. Team Bemoeizorg denkt met u mee, geeft u advies en helpt u waar ze kunnen. Stuur een e-mail naar noord@teambz.nl. Iemand van Team Bemoeizorg neemt daarna contact met u op.

Waarom melden?

Familie of buren merken vaak als eersten dat er iets met iemand niet goed gaat. Hoe eerder iemand hulp krijgt, hoe kleiner de kans dat de situatie echt ernstig wordt. 

Wat gebeurt er met uw melding?

Team Bemoeizorg onderzoekt of hulp nodig is en welke hulp het beste is. We bekijken bijvoorbeeld of iemand een gevaar is voor zichzelf of zijn omgeving. En of iemand bijvoorbeeld een psychiatrische ziekte heeft. Is er hulp nodig? Dan kijken we eerst samen met diegene voor welke zorg hij of zij open staat. Team Bemoeizorg werkt samen met zorgaanbieders, politie, wijkteams, het Veiligheidshuis en de familie of de omgeving aan een oplossing.

Alleen als het niet anders kan vraagt de gemeente verplichte zorg aan. Dit betekent dat iemand gedwongen zorg krijgt. De rechter beslist hierover.

Wat is bemoeizorg?

Bemoeizorg is voor mensen die zorg nodig hebben, maar dat zelf niet inzien of hulp afwijzen. Meestal zijn er meerdere en vaak ingewikkelde problemen tegelijk. Denk aan psychische problemen, lichamelijke problemen, eenzaamheid, overlast of verslavingsproblemen. Iemand kan ook overlast geven of een gevaar zijn voor zichzelf of de omgeving. Bemoeizorg regelt ongevraagd zorg of hulp voor deze mensen en helpen hen aan de juiste zorg. Zodat de buurt geen overlast meer van iemand heeft.

Wat is verplichte zorg?

Iemand krijgt verplichte zorg als hij of zij door psychische problemen een gevaar voor zichzelf of anderen is. De verplichte zorg kan thuis of in een instelling zijn. Iemand heeft altijd het recht om zijn of haar eigen wensen te laten horen. Dit kan via een patiëntenvertrouwenspersoon (pvp). De patiëntenvertrouwenspersoon is iemand die werkt bij de onafhankelijke Stichting PVP. De gemeente zorgt dan dat een patiëntenvertrouwenspersoon contact met iemand opneemt.