Meldpunt psychische hulp

Denkt u dat iemand dringend psychische hulp nodig heeft? U kunt dan een melding doen bij de gemeente.
Is iemand direct in gevaar? Bel 112.

Wat kunt u melden?

Denkt u dat het niet goed gaat met iemand? En dat diegene snel psychische hulp nodig heeft omdat hij of zij anders een gevaar kan worden voor zichzelf of anderen? Meld dit dan bij de gemeente.

Maakt u zich zorgen om iemand?

Maakt u zich zorgen om iemand? Bijvoorbeeld omdat de gordijnen al weken dicht zijn, iemand niet goed voor zichzelf zorgt of zich afzondert van vrienden of familie? Dan kunt u bellen naar Meldpunt Signaal. Zij luisteren naar uw verhaal, kunnen u misschien geruststellen en geven u advies over wat u zou kunnen doen.

Bel: 0900 - 0116. U kunt dit nummer altijd bellen, ook ’s nachts. 

Waarom melden?

Familie of buren merken vaak als eersten dat er iets met iemand niet goed gaat. Hoe eerder iemand hulp krijgt, hoe kleiner de kans dat de situatie echt ernstig wordt. In de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg staat dat iedereen een melding kan doen en dat de gemeente dan onderzoek moet doen.

Wat gebeurt er met uw melding?

De gemeente onderzoekt of hulp nodig is en welke hulp het beste is. We bekijken bijvoorbeeld of iemand een gevaar is voor zichzelf of zijn omgeving. En of iemand bijvoorbeeld een psychiatrische ziekte heeft. Is er hulp nodig? Dan kijken we eerst samen met diegene voor welke zorg hij of zij open staat. De gemeente werkt samen met zorgaanbieders, politie, wijkteams, het Veiligheidshuis en de familie of de omgeving aan een oplossing.

Alleen als het niet anders kan vraagt de gemeente verplichte zorg aan. Dit betekent dat iemand gedwongen zorg krijgt. De rechter beslist hierover.

Wat is verplichte zorg?

Iemand krijgt verplichte zorg als hij of zij door psychische problemen een gevaar voor zichzelf of anderen is. De verplichte zorg kan thuis of in een instelling zijn. Iemand heeft altijd het recht om zijn of haar eigen wensen te laten horen. Dit kan via een patiëntenvertrouwenspersoon (pvp). De patiëntenvertrouwenspersoon is iemand die werkt bij de onafhankelijke Stichting PVP. De gemeente zorgt dan dat een patiëntenvertrouwenspersoon contact met iemand opneemt.