Landelijke regelingen: NOW, BMKB, GO

De Rijksoverheid heeft een aantal landelijke regelingen om ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis.

Loonkosten

Heeft u moeite om uw personeel te betalen door de coronacrisis? En heeft u minimaal 20% omzetverlies? Dan kunt u misschien gebruikmaken van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW). U kunt dan een tegemoetkoming krijgen voor de loonkosten. U vraagt NOW aan bij het UWV.

Krediet en financiering

Wilt u liquiditeitsproblemen opvangen? Bedrijven kunnen de borgstelling mkb-kredieten (BMKB) gebruiken voor overbruggingskrediet of verhoging van hun rekening courant-krediet, oftewel het bedrag dat zij ‘rood mogen staan’. Ook is er de Garantstelling Ondernemingsfinanciering (GO).

De BMKB-aanvraag loopt via de geaccrediteerde financier, in dit geval veelal de bank. De geaccrediteerde financiers staan vermeld op de website van RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Banken kunnen aanmeldingen voor de verruimde BMKB bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland doen, de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Ondernemers melden zich bij hun kredietverstrekker.