Laagvlieggebied voor helikopters: gemeente wil bescherming voor de omgeving rondom Grandorse

28 mei 2025
Algemeen

De gemeente maakt zich zorgen over de plannen van Defensie. Defensie wil vaker en op meer plekken met helikopters laag gaan vliegen. Dit zou ook in delen van Limburg en Brabant gebeuren. De gemeente vindt dat dit grote gevolgen heeft voor mensen, bedrijven en vooral voor de paardenhouderijen. Wethouder Martens maakt zich grote zorgen en pleit voor het aanwijzen van ‘witte vlekken’ – een gebied waar geen laagvliegbewegingen plaatsvinden – rondom de hippische zone Grandorse. "Je moet niet méér gaan vliegen op plaatsen waar je van tevoren weet dat er grote problemen komen."

Dieren in gevaar, bedrijven lopen schade op

De gemeente begrijpt dat Defensie moet oefenen. Maar dat moet op een goede plek gebeuren. In gebieden met veel paardenbedrijven is laagvliegen gevaarlijk. “Het intensiever gebruiken en uitbreiden van laagvlieggebieden naar regio’s waar kwetsbare sectoren geconcentreerd actief zijn, is geen goede keuze,” aldus wethouder Martens. “Vooral voor paardenhouderijen is het risico groot. Paarden zijn vluchtdieren, en de ervaring van het huidige gebruik leert dat paarden door laagvliegende helikopters in paniek raken en vluchten. Letterlijk door omheiningen heen. Binnen paarden-concentratiegebieden is de kans erg groot dat veel paarden ernstige verwondingen oplopen. Dat is onacceptabel.”

Grandorse is belangrijk voor sport en economie

Grandorse is een belangrijke zone voor de paardensport, ondernemers en overheid. Hier vinden wekelijks internationale wedstrijden plaats met deelnemers uit meer dan 100 landen. De zone levert een belangrijke economische bijdrage in de brede keten aan de regio en heeft al miljoeneninvesteringen van provincie en gemeente aangetrokken. Er komen ook nieuwe plannen aan. “Het is simpelweg onverenigbaar om zo’n belangrijk economisch en sportief centrum bloot te stellen aan intensieve helikoptertrainingen,” aldus Martens. “Grandorse moet een witte vlek worden. Dat is de enige manier om dierenwelzijn en economische belangen te beschermen.”

Gemeente wil overleg en betere informatie

De gemeente roept Defensie, de staatssecretaris en de Tweede Kamer op om de plannen aan te passen. Een witte vlek rondom Grandorse is nodig. Bedrijven moeten op tijd weten wanneer er geoefend wordt. “Als ondernemers weten wanneer helikopters vliegen, kunnen zij maatregelen nemen, zoals het binnenhouden van dieren. Goede communicatie kan al een wereld van verschil maken.”De gemeente wil snel in gesprek met Defensie en andere partijen om samen een oplossing te vinden.

Geef je mening vóór 9 juli 2025

Iedereen kan tot en met 9 juli 2025 reageren op de plannen van Defensie. Dat kan via een zienswijze op het Ontwerp NPRD en het milieueffectenonderzoek. De gemeente zal zelf ook een reactie geven.