Hulp voor zelfstandig ondernemers na Tozo

De Tozo-regeling is gestopt. Heeft u als ondernemer nog financiële hulp nodig? Dan kunt u misschien een bijstandsuitkering voor zelfstandigen (Bbz) aanvragen.

Aanvragen

Vraag of wij u terugbellen. Onze consulent neemt dan contact met u op. We kijken samen met u of u Bbz kunt krijgen. En u krijgt uitleg hoe u Bbz kunt aanvragen.

Wilt u direct Bbz aanvragen? En heeft u de informatie op deze pagina gelezen? Stuur een e-mail met uw naam en het KvK-nummer van uw bedrijf naar ondernemersloket@horstaandemaas.nl. U krijgt dan het aanvraagformulier toegestuurd.

Bbz

Bbz is een bijstandsuitkering voor zelfstandig ondernemers. 

Mogelijkheden

  • Heeft u tijdelijk niet genoeg inkomsten om van te leven? Dan kunt u misschien een aanvullende uitkering krijgen.
  • Heeft u geld nodig voor investeringen of het aflossen van lastige schulden? En kunt u geen lening krijgen bij de bank? Dan kunt u misschien een lening voor bedrijfskapitaal krijgen van de gemeente.

Verschil Tozo en Bbz

  • Bij Bbz kijkt de gemeente naar de levensvatbaarheid van uw bedrijf. De gemeente heeft hiervoor verschillende documenten van u nodig (bijvoorbeeld jaarstukken van de afgelopen 3 jaar). De beoordeling kan daardoor langer duren.
  • Deelt u een huishouden met mensen van 21 jaar of ouder? Dan kunt u de kosten voor wonen en eten met hen delen. De uitkering kan hierdoor soms lager zijn.
  • Bij Bbz kunt u een hogere lening voor bedrijfskapitaal krijgen dan bij Tozo. Bent u korter dan 1,5 jaar geleden begonnen met uw bedrijf? Dan is de lening voor bedrijfskapitaal maximaal € 39.057. Bent u meer dan 1,5 jaar geleden begonnen met uw bedrijf? Dan is de lening maximaal € 212.147.
  • Bij Bbz is de rente op de lening voor bedrijfskapitaal 8 procent. Bij Tozo is de rente 2 procent.
  • Houd er rekening mee dat de gemeente uitgebreid onderzoek doet of u de lening kunt terugbetalen. Dit kan 13 weken duren. Als er meer tijd nodig is verlengen wij dit met 13 weken.

Terugbetalen Tozo-lening

Heeft u een lening aangevraagd via de Tozo-lening? Dan hoeft u pas op 1 juli 2022 te beginnen met aflossen. De lening loopt ook 1 jaar langer.