Grootschalig Europees bosherstelproject helpt mee om de Kronenbergse bossen vitaler te maken

02 november 2023
Algemeen

SUPERB is een Europees project, dat inzet op het herstel van duizenden hectaren boslandschap in heel Europa. In de omgeving van Kronenbergse bossen gaat het om herstel van verzuurde bossen op zandgronden.

Hoewel de zandgronden in Zuidoost-Nederland ooit bedekt waren met uitgestrekte bossen, zijn de bossen tegenwoordig klein, jong en onderdeel van een intensief gebruikt agrarisch landschap. De huidige uitdagingen, waaronder de klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit, tonen de noodzaak aan voor maatregelen om het bos te herstellen.

Bosherstelmaatregelen

De komende winter voert de Bosgroep Zuid Nederland, in samenwerking met de gemeente Horst aan de Maas en particuliere boseigenaren, bosherstelmaatregelen uit in de Kronenbergse bossen. Onder andere door het aanplanten van nieuwe boomsoorten en het uitstrooien van steenmeel. Steenmeel is fijngemalen gesteente dat langzaam afbreekt en hierbij de ontbrekende mineralen aan de bodem toevoegt. Hierdoor herstellen bosbodem, bomen en biodiversiteit.

Informatieve bijeenkomst

Ben jij nieuwsgierig naar het project en de maatregelen die we nemen? Dan nodigen we je van harte uit om deel te nemen aan onze informatieve bijeenkomst in het bos. We gaan samen het bos in en vertellen meer over de achtergronden van het project, de maatregelen en de toekomst van het bos. Vanzelfsprekend is er veel ruimte om vragen te stellen.

Datum: Zaterdag 18 november 2023    Tijd: 13:00 uur   

Locatie: Kruising Helenaveenseweg en Steegbredeweg

Kom je met de auto? Dan graag parkeren in het bospad en niet in de berm.