Groene Helden in Griendtsveen

29 apr 2019
Uitreiking Groene Helden Limburg Stimuleringsprijs
Griendtsveens initiatief om sportcomplex om te toveren tot natuurinclusieve zonneweide wint Groene Helden Limburg Stimuleringsprijs.

Voetbalvelden waar niets meer mee gedaan wordt? Zonde! Zo ontstond het idee voor ‘Beleef Groen Griendtsveen’. De initiatiefnemers van Reindonk energie en Groene dagbesteding De Wiek willen daarmee de omgeving van het voormalig sportcomplex in Griendtsveen omtoveren tot een natuurinclusieve zonneweide met een duurzame groene dagbesteding. En dat idee voor een levende tuin werd gisteren bekroond met de eerste prijs van 15.000 euro tijdens de uitreiking ‘Groene Helden Limburg Stimuleringsprijs’. De prijs werd uitgereikt door juryvoorzitter en gedeputeerde Hubert Mackus.

45.000 euro aan prijzengeld

In totaal vielen 8 Groene Helden in de prijzen. In het Gouvernement in Maastricht pitchten zeven genomineerden kort hun initiatief dat zij hadden ingezonden om in aanmerking te komen voor een mooie geldprijs waarmee ze hun groene initiatief kunnen starten of door ontwikkelen. De tweede prijs van € 10.000,- ging naar ‘De toekomst van het boerenbedrijf ligt in de jaren vijftig’ van het Limburgse Openluchtmuseum Eynderhoof in Nederweert. De derde prijs t.w.v. € 7.500,- kwam in handen van Herenboeren Land van Weert. De vier nummers vier en de winnaar van de aanmoedigingsprijs mochten ieder € 2.500,- mee naar huis nemen. Meer informatie over de winnende initiatieven is te vinden op www.groeneheldenlimburg.nl

Groene Helden Limburg Stimuleringsprijs

Het is de derde keer dat de Groene Helden Limburg Stimuleringsprijs wordt uitgereikt. 
Bij de prijs draait het om groene en duurzame initiatieven van twee of meer MKB ondernemers die de samenwerking zoeken met bijvoorbeeld instanties voor natuurbeheer, onderwijs of de lokale bevolking. Op deze manier wordt niet alleen het bedrijf, maar ook zijn directe omgeving duurzamer en groener. De zoektocht naar groene initiatieven leverde 35 inzendingen op, waarvan zeven genomineerden hun initiatief mochten te pitchen op de slotavond. Daarnaast koos het publiek uit de overige ingediende ideeën de winnaar van de aanmoedigingsprijs. De winnaars ontvangen een geldprijs en treden toe tot het Groene Helden netwerk waarbij kennisuitwisseling centraal staat en ze krijgen een gevelbord voor hun bedrijf. Zo kunnen bedrijven aantonen dat maatschappelijk verantwoord ondernemen beloond wordt en dat zij dit belangrijk vinden.

De prijs is een initiatief van IVN Limburg en wordt mogelijk gemaakt door Provincie Limburg. Samenwerkingspartners zijn Mediahuis Limburg, CITAVERDE, VVV Zuid-Limburg, Rabobank, MKB Limburg, het Innovatiehuis MKB Keyport 2020, Vereniging Kleine Kernen Limburg, Limburg Marketing, Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij, IVN Vereniging en het netwerk van Groene Helden uit voorgaande edities.