Gemeentelijke kunstcollectie krijgt nieuwe bestemming

29 sep 2021
Schilderijen uit de gemeentelijke kunstcollectie liggen over en op elkaar
In de loop der jaren heeft de gemeente Horst aan de Maas een aardige kunstcollectie opgebouwd. Het grootste gedeelte van deze verzameling wordt nooit vertoond aan publiek. Redenen hiervoor zijn gemeentelijke fusies in het verleden, verbouwingen en plaatsgebrek. Er is onvoldoende ruimte voor de grote hoeveelheid aan kunstwerken. Het college van B&W geeft een groot deel van de collectie nu een nieuwe bestemming, zodat het publiek er weer van kan genieten. We houden een kleine collectie die belangrijk is voor Horst aan de Maas en haar geschiedenis.  

Kunstenaars of hun erfgenamen krijgen eerst de mogelijkheid om hun kunstwerken terug te kopen. Het Veilinghuis Maastricht heeft de kunstwerken getaxeerd. We verkopen de werken tegen de getaxeerde waarde.

Overzicht kunstenaars

Bekijk ons overzicht met kunstenaars voor een lijst met namen. Van deze kunstenaars is bij ons bekend dat wij werken in ons bezit hebben. Kunt u aanspraak maken op één of meer van deze kunstwerken? Bekijk de voorwaarden hierna en neem uiterlijk 20 oktober 2021 contact op met cultuurconsulent Esther Koenen. Dit kan door te mailen naar gemeente@horstaandemaas.nl of bel (077) 477 9777. Het is ons helaas nog niet gelukt om alle kunstenaars te traceren. Kent u één van de kunstenaars of hun erven? Informeer hen gerust!  

Voorwaarden

  • We bieden de kunstwerken aan in de staat waarin ze zich bevinden.  Bij ontvangst van een werk gaat u akkoord dat u het in de huidige staat retour ontvangt. 
  • U bent zelf verantwoordelijk voor het transport en de daarvoor te maken kosten.
  • Bij het afhalen van de werken moet u zich legitimeren. Bent u erfgenaam? Neem dan ook een kopie van testamentair erfrecht mee.
  • Voor de werken die u niet wenst terug te nemen, vragen wij u om een afstandsverklaring te ondertekenen. 
  • Als wij op 21 oktober geen reactie van u hebben gehad, gaan wij er vanuit dat u uw werk(en) niet terug wilt kopen.

Later dit jaar: kunstwerken worden te koop en ter veiling aangeboden 

De gemeente schenkt werken aan dorps- en gemeenschapshuizen, als zij bepaalde kunstwerken uit de collectie willen. Ze krijgen dan een plek in deze accommodaties. Later dit najaar worden de overige werken ter veiling en te koop aangeboden. De opbrengst zal via het cultuurbudget terugvloeien naar de gemeenschap van Horst aan de Maas. De werken die overblijven, worden overgedragen aan Stichting Onterfd Goed in Eindhoven.