Gemeente scheldt huren voor coronamaanden kwijt

15 sep 2020
Geld in hand
Vanaf half maart moesten veel maatschappelijke accommodaties sluiten vanwege de coronapandemie. Het college van de gemeente Horst aan de Maas heeft besloten de huren voor gemeentelijke accommodaties voor die periode kwijt te schelden.

Maatschappelijke organisaties

Dit besluit betekent dat de maatschappelijke organisaties die een ruimte huren van de gemeente geen huur hoeven te betalen voor de periode dat ze daar geen gebruik van konden maken. Via een landelijke regeling krijgt de gemeente een compensatie voor de gemiste huurinkomsten uit sportaccommodaties.  Wethouder Han Geurts: “Als gemeente willen we geen onderscheid maken tussen sport of bijvoorbeeld cultuur. Daarom hebben we besloten de huur voor alle maatschappelijke organisaties kwijt te schelden”.

Commerciële huurders

Voor commerciële huurders volgt de gemeente de landelijke richtlijn Vastgoed en Detailhandel Nederland. Die houdt in dat voor deze huurders de helft van de huur wordt kwijtgescholden, met daarbij een ruime betalingstermijn. Wethouder Geurts: “Met deze regeling komt de gemeente als vastgoedeigenaar tegemoet aan de oproep om coulant om te gaan met het innen van huur.”

Vrijwilligersorganisaties

De organisaties waar het om gaat, vaak vrijwilligersorganisaties, hebben in die maanden niet alleen geen gebruik kunnen maken van hun ruimte, ze hebben vaak ook inkomsten gemist. Wethouder Geurts: “Met dit besluit beperken we een deel van de negatieve effecten van de coronapandemie voor onze huurders. Want juist tijdens de lockdown hebben we gemerkt hoe belangrijk onze verenigingen en stichtingen zijn voor ons sociale netwerk.”