Frans Verhaag

Portretfoto van Frans Verhaag

"Eind 2005 ben ik gevraagd om Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand (Babs) in de gemeente Sevenum te worden, naast een andere functie die ik toen bij die gemeente had. Na een oriënterend gesprek over de functie van de Babs en het bijwonen van een huwelijksvoltrekking, werd ik erg enthousiast en heb ik zelf het “jawoord” uitgesproken. Sinds die tijd heb ik inmiddels ruim 40 huwelijken gesloten. Dat gebeurt overigens nog steeds naast mijn andere functie als beleidsambtenaar, nu in de gemeente Horst aan de Maas.

Telkens weer beleef ik er enorm veel plezier aan om een bijdrage te leveren aan een hele belangrijke en bijzondere dag in het leven van het bruidspaar. Dat begint al in de minuten voorafgaand aan de huwelijkssluiting, als bezoekers zich verzamelen bij de trouwlocatie en het bruidspaar uitstapt uit hun auto of ander voertuig. Op dat moment voel ik al op afstand de spanning en opwinding die er heerst onder de gasten en het bruidspaar over hetgeen er staat te gebeuren. Tegelijk realiseer ik me dan ook hoe mooi het is dat ik daar onderdeel van uit mag maken.

Elk huwelijk ervaar ik als uniek en zo benader ik het ook. Daarom vind ik het ook belangrijk om vooraf op bezoek te gaan bij het bruidspaar om met hun kennis te maken. Behalve praktische uitleg over de huwelijkssluiting, staat het gesprek vooral in het teken van kennismaking. Het is niet alleen voor het bruidspaar prettig om vooraf kennis te hebben gemaakt met degene die hen gaat trouwen, het is daarnaast voor mij natuurlijk dé gelegenheid om hún verhaal achter hun huwelijk te vernemen en eventuele andere bijzonderheden die vervolgens in de huwelijkstoespraak kunnen worden opgenomen. Het is erg leuk om steeds weer te horen hoe het paar zich heeft leren kennen of hoe een huwelijksaanzoek heeft plaatsgevonden. Maar soms heeft het leven van het bruidspaar vooraf niet alleen uit rozengeur en maneschijn bestaan. Dan probeer ik juist het geluk dat ze nu ervaren extra te benadrukken. Op die manier wil ik telkens weer een unieke huwelijkssluiting verzorgen, die aansluit bij de wensen van het paar.

Gelet op het voorgaande zal het u niet verbazen dat ik deze functie nog lang hoop te kunnen vervullen."