Fiets langs de nieuwe kunstwerken van de Limburgse Maasroute!

17 jul 2020
Kunstwerk fietszadel langs Maasroute in Horst aan de Maas
In 2019 is de nationale en internationale Maasroute officieel geopend. Hiermee stond de Maas definitief als fietsrivier in de spotlight. De hele Maasroute voert je van de bron in Frankrijk tot aan de zeemonding bij Hoek van Holland. Het mooiste stuk fiets je natuurlijk door Limburg, langs monumentale steden en door indrukwekkende natuur gevormd door mens en Maas. Onderweg neem je rustpauzes bij de 10 kolossale kunstwerken die speciaal zijn ontworpen voor de Limburgse Maasroute.

De Limburgse Maasroute is met speciale Landelijke Maasroute-bordjes bewegwijzerd. De route is ongeveer 160 kilometer lang. De route voert in Limburg van Maastricht, dwars door de nieuwe natuur van RivierPark Maasvallei, langs de Maasplassen tot aan Nationaal Park De Maasduinen. Ook in Horst aan de Maas!

Kunst langs de Maas

Routebureau Noord- en Midden-Limburg en het Routepunt Visit Zuid-Limburg namen het initiatief om het Limburgse Maastraject verder onder de aandacht te brengen bij de recreatieve fietser. In samenwerking met Patrick Kusters besloten de Provincie Limburg en 10 deelnemende Limburgse Maasgemeenten, waaronder Horst aan de Maas, extra beleving toe te voegen aan het Limburgse traject. Daarom zie je tijdens de route langs het stukje Maas in onze gemeente een groot zadel staan. 

Fietskaart Limburgse Maasroute

Speciaal voor de Limburgse Maasroute is een fietskaart uitgebracht die voor €2 verkrijgbaar is via de Limburgse VVV’s of online via de Limburg Winkel. Behalve de Limburgse Maasroute en informatie over de kunstwerken bevat deze kaart ook 5 lokale fietsroutes via het knooppuntensysteem. 

De internationale Maasroute

Vanuit de bron van de Maas in het Franse Langres tot aan de monding in Hoek van Holland loopt de EuroVelo 19, de internationale Maasfietsroute: de Europese Maasfietsroute die goed is voor 1.050 kilometer vlak en onbezorgd fietsplezier langs de Maas. De route start vanuit Langres, voert door de Champagne, de Ardennen, en gaat via Luik onze provincie binnen. Hier begint de Limburgse Maasroute waar buitengewoon veel te zien en te doen is. Bij Bergen verlaat de Maasroute Limburg uiteindelijk richting de monding van de Maas in Hoek van Holland en wereldhavenstad Rotterdam. Op de website van EuroVelo leest u meer over deze internationale fietsroute.