Een nieuwe kinderraad

14 november 2023
Raadsfeiten

Foto: Yori Fotografie

Horst aan de Maas heeft een nieuwe kinderraad! Ruim 20 kinderen in de leeftijd van 10 tot 14 jaar gaan de komende maanden aan de slag met onderwerpen die kinderen belangrijk vinden voor Horst aan de Maas. Op 25 oktober werd de nieuwe kinderraad en de nieuwe kinderburgemeester geïnstalleerd.

Eigen en verfrissende blik op gemeentepolitiek

Sinds 2021 heeft Horst aan de Maas een kinderraad: een gemeenteraad voor kinderen met een eigen en verfrissende blik op de gemeentepolitiek. Ze bespreken samen wat zij belangrijke thema’s vinden, leren presenteren en debat voeren. Bij de vorige kinderraad ging het bijvoorbeeld over meer drinkwaterpunten, een skatebaan van afval, een bos aanplanten, meer bewegen in plaats van gamen en geen mobieltjes op de fiets.

Eerste vergadering

Op woensdagmiddag 25 oktober kwam de nieuwe kinderraad bij elkaar voor een eerste vergadering. Hierbij werd ook de nieuwe kinderburgemeester Lyla Kauffeld geïnstalleerd. Een ander agendapunt was de omgevingsvisie. De kinderraadsleden kregen de mogelijkheid om aan te geven wat kinderen belangrijke zaken vinden als het gaat om wonen, werken en spelen in Horst aan de Maas.

Werkgroepen

De tweede kinderraadsvergadering op 8 november stond vooral in het teken van de thema’s waar de nieuwe kinderraad zich over gaat buigen. Wat vinden de kinderen belangrijk en in welke onderwerpen willen ze zich verdiepen. Uiteindelijk werden drie themagroepen samengesteld die aan de slag gaan met de thema’s Activiteiten en zorg, Verkeer en Groen/buiten.

In december komt de kinderraad weer bij elkaar en dan wordt besproken wat ze inmiddels verzameld hebben aan informatie over de thema’s.

Meer weten?