‘Draagvlak voor ‘Samen duurzaam’ begint met een goed gesprek'

14 jul 2020
Collage zonnebloemborden Norbertusparochie
‘We gingen alle deuren van de wijk langs om de interesse te peilen voor zonnepanelen. Onze eigen ervaringen wilden we graag delen met de mensen uit de wijk’. Aan het woord zijn Piet Berden en Paul Coppus van Club ‘63. Wonend in de Norbertusparochie en bij de oprichting van de club, in 2016, allebei 63 jaar oud. Club ‘63 is bovendien ontstaan in een kerk uit 1963, waar nu het Huis van de Wijk is gevestigd. Behalve gezellige activiteiten voor jong en oud in de buurt wil Club ‘63 milieubewustwording en energiebesparing van onderop realiseren. ‘Dat kan het beste wanneer je dicht bij de mensen staat en het verhaal eenvoudig houdt. Meedoen moet je gemakkelijk maken’, aldus Piet Berden.

Actie Zonnepanelen

De spontane actie voor zonnepanelen leverde destijds veel belangstelling op. Op de eerste informatieavond waren zo’n 75 wijkbewoners. Paul Coppus: ‘Er was informatie over zonnepanelen, isolatie, dubbel glas, warmtepompen en zonneboilers. Allemaal gebracht op een manier die te begrijpen was. We hebben daar ook verteld over onze eigen ervaringen. Allemaal vrijblijvend en informatief. Op het einde van de avond zijn er drie werkgroepen ontstaan. Zonnepanelen, isolatie en de rest’.

Energie besparen concreet maken

De werkgroepen zijn aan de slag gegaan. Eén huis in de wijk werd als referentie genomen en daar werden leveranciers op af gestuurd. Dat leverde heldere offertes op en een duidelijk beeld wat er aan besparingen te behalen was door een collectief van deelnemers. Dus geen technische verhalen, maar eerlijke, begrijpelijke informatie, op een laagdrempelige manier gebracht. Piet Berden: ‘In plaats van zoveel euro per jaar besparing werkt ‘een frietje extra of lekker uit eten kunnen gaan met je vrouw’ ook heel goed’.

Serieuze besparing

Op een webpagina is precies bijgehouden wat al het werk heeft opgeleverd. In 2018 lieten 29 woningen zonnepanelen plaatsen en een jaar later volgden er nog 11. Piet Berden: ‘We zijn er trots op dat het Norbertuswijk-collectief elk jaar ruim 160.000 kWh aan stroom opwekt. Bij een kostprijs van €0,21 per kWh is dat een jaarlijkse besparing van €33.645. Ook de werkgroep Isolatie kent succesvolle cijfers: Bij 49 woningen zijn aan spouwmuur, vloer of dak collectief isolatiewerkzaamheden uitgevoerd.

Verdere acties

Op dit moment speelt de actie ‘Waterklaar’. De regenoverlast in de buurt is in kaart gebracht en met de inwoners die het aangaat zijn al eerste gesprekken gevoerd. Paul: ‘De coronacrisis heeft alles even op een lager pitje gezet, maar binnenkort pakken we het weer op. Ook hier proeven we duidelijk belangstelling en zijn voorbeelden uit de wijk weer leidend voor hoe we te werk gaan. Laagdrempelig en zonder verborgen agenda’. Piet Berden vult aan: ‘Het mooie is dat onze aanpak ook gezien wordt door anderen. We hebben in verschillende dorpen en wijken ons verhaal al mogen vertellen. En we werken er ook mee samen. Het Repaircafé is daar een mooi voorbeeld van. Fijn om te doen, want de wereld houdt natuurlijk niet op bij de Norbertuswijk’.

Samen duurzaam

Club ‘63 is lekker bezig. In een levendige wijk, waar het Huis van de Wijk op allerlei manieren een centrale plek inneemt. Waar vrijwilligers elkaar helpen en van elkaars kwaliteiten gebruik maken. Met veel energie en aandacht voor elkaar organiseren ze spannende activiteiten voor kinderen en gezellige koffieochtenden of ontspannende wandelingen voor ouderen. En er blijft aandacht voor energie en milieu. Piet Berden: ‘Waar we nu ook mee bezig zijn is het project ‘Elektrische deelauto en deelfiets’. Dat wordt een succes voor de wijk’ is zijn stellige overtuiging. Gezien de resultaten van vorige acties, lijkt dat inderdaad gegarandeerd.