Doe mee met de kinderraad

15 jun 2022
oproep aanmelding kinderraad
Ben jij tussen de 10 en 14 jaar? En wil jij jouw stem en die van je leeftijdsgenoten duidelijk laten horen bij de gemeente? Tot 17 juli kun je je opgeven voor de kinderraad.

Jouw mening doet er toe

De gemeenteraad is de baas in de gemeente. Ieder gemeenteraadslid is 18 jaar of ouder. Maar weten zij wel wat jullie kinderen en jeugdigen belangrijk vinden en nodig hebben? Daarom is het belangrijk dat de kinderraad opkomt voor wat kinderen belangrijk vinden. Sinds 2021 heeft Horst aan de Maas een kinderraad: een gemeenteraad voor kinderen met een eigen en verfrissende blik op de gemeentepolitiek.

Wat doet de kinderraad?

Ze bespreken samen wat zij belangrijke thema’s vinden, leren presenteren en debat voeren. Vorig jaar waren de thema’s verkeer, pesten, speeltuinen, milieu en vandalisme. Ze gaan met deze thema’s aan de slag en vragen vrienden, klasgenoten en familie om ideeën. Zo denken veel mensen met je mee en de kinderraad werkt deze ideeën uit tot echte plannen. Deze plannen presenteren ze aan de “grote” raad. Veel van deze plannen vind de gemeente zo goed dat ze deze ook echt gaan uitvoeren.

Op zoek naar nieuwe kandidaten voor de kinderraad

We hebben afgesproken dat we elk jaar op zoek gaan naar nieuwe kandidaten voor de kinderraad van Horst aan de Maas. Ben jij tussen de 10 en 14 jaar, dan is dit misschien wel iets voor jou. De kinderraad bestaat uit ongeveer 25 kinderraadsleden. Het is de bedoeling dat we van september tot april ongeveer 5 keer vergaderen op woensdagmiddag in de raadzaal, waar ook de ‘grote’ gemeenteraad vergadert. Soms vergaderen we bij een bedrijf in Horst aan de Maas, waar we ook nog iets kunnen leren. En we hebben twee voorzitters! Een speciale kinderburgemeester leidt de vergaderingen en hij of zij krijgt daarbij hulp van burgemeester Ryan Palmen.

Weet dat “grote” raadsleden jullie helpen. Tijdens de vergadering, maar ook daar buiten kun je met al je vragen bij hun terecht. Juist door samen te werken leren we van elkaar.

Hoe kun je meedoen?

Ben je tussen de 10 en 14 jaar oud en wil je een jaar lang kinderraadslid zijn? Stuur vóór 17 juli een e-mail naar kinderraad@horstaandemaas.nl met je naam, je leeftijd en je woonplaats. We sturen je dan een aanmeldformulier toe dat je in moet vullen en dat je ouders ook ondertekenen. Meer hierover lees je hieronder, onder het kopje Privacy. Als we teveel aanmeldingen hebben, gaan we loten.

De eerste raadsvergadering is eind september 2022.

Zorg dat je je snel opgeeft. Wie weet zien we je binnenkort achter de microfoon in de raadzaal!

Wil je nog meer weten over de kinderraad? Kijk dan hier.

Heb je vragen? Stuur ze naar kinderraad@horstaandemaas.nl.

Privacy

Als je je aanmeldt voor de kinderraad gebruiken we je persoonsgegevens alleen voor de kinderraad. Deze gegevens worden niet met anderen gedeeld of bekend gemaakt.

Als je kinderraadslid bent, dan wordt je naam, leeftijd en woonplaats bekend. Ook zullen we dan foto's en filmpjes van je maken en publiceren.

Daarvoor hebben we toestemming nodig van je ouders. Zonder deze toestemming kun je géén kinderraadslid worden.