Doe mee met de kinderraad

10 jun 2021
logo kinderraad
Ben jij tussen de 10 en 14 jaar? En wil jij jouw stem en die van je leeftijdsgenoten duidelijk laten horen bij de gemeente? Wat dacht je ervan om namens jouw dorp mee te doen met de kinderraad?

Meer aandacht voor kinderen

De gemeenteraad is de baas in de gemeente. Elke vier jaar zijn er verkiezingen. De inwoners van Horst aan de Maas van 18 jaar en ouder kiezen dan wie hen mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Natuurlijk proberen de raadsleden rekening te houden met álle inwoners, maar het kan zijn dat jij meer aandacht wil voor kinderen en jeugd. Of voor jouw dorp. Nou, misschien is het dan wel een goed idee als er een gemeenteraad voor kinderen, een kinderraad, komt met een eigen en verfrissende blik op de gemeentepolitiek. Daar kan de ‘grote’ gemeenteraad dan misschien wel iets van leren.

Raadsleden kunnen wat leren van kinderen

In de kinderraad zitten kinderen tussen de 10 en 14 jaar die hun eigen dorp vertegenwoordigen (2 uit elk dorp). De kinderraad gaat op een aantal woensdagmiddagen vergaderen over plannen die de kinderraadsleden zelf belangrijk vinden. Uiteindelijk kiest de kinderraad één project uit dat de gemeente ook écht gaat uitvoeren. Hoe tof is dat?

Nog mooier: de kinderraad vergadert in de raadzaal, waar ook de ‘grote’ gemeenteraad vergadert. En we hebben twee voorzitters! Burgemeester Ryan Palmen krijgt hulp van een speciale kinderburgemeester. Verder zijn er altijd gemeenteraadsleden die de kinderraad helpen als ze aan het vergaderen zijn. Dan leer jij hoe zo’n vergadering gaat, en dan leren de raadsleden van jou wat kinderen belangrijk vinden. Wist je trouwens al dat de kinderraadsvergaderingen ook worden uitgezonden? Daar kun jij dus ook bij zijn als je geen kinderraadslid bent!

Wat moet je doen?

Dus: wil je een jaar lang kinderraadslid zijn voor jouw dorp? Geef je dan op bij de dorpsraad in jouw dorp. Zij hebben folders waarop je in kunt vullen waarom je in de kinderraad wilt. Het is wel belangrijk dat je dat vóór 19 juli 2021 doet. Daarna zetten we op een rijtje wie zich aangemeld heeft voor de kinderraad. Het beste is als we 2 kinderraadsleden van elk dorp hebben. Als er te veel inschrijvingen zijn, gaan we loten.

De eerste raadsvergadering is op woensdagmiddag 22 september 2021.

Zorg dat je je snel opgeeft. Wie weet zien we je binnenkort achter de microfoon in de raadzaal!

Kijk hier voor een overzicht van de dorpsraden in Horst aan de Maas