DeeldeZon: deelauto's en duurzame stroom

22 okt 2019
Start project Deeldezon
Gemeente Horst aan de Maas gaat voor een periode van drie jaar samen met het bedrijf Zonnova elektrische deelauto’s aanbieden onder de naam DeeldeZon. Het project wordt in eerste instantie opgezet binnen enkele wijken, verspreid over de gemeente. Inwoners uit deze wijken kunnen gebruik maken van deze elektrische auto's. Met het project stimuleert de gemeente duurzame mobiliteit en laat inwoners kennis maken met gedeeld autogebruik.

Hoe werkt Deeldezon 

Binnen het project fungeert de elektrische deelauto als een batterij: de auto’s kunnen direct van de zonnepanelen lokale stroom ontvangen, maar ook terug leveren aan het gebouw waar de stroom vanaf komt. Naast het leveren van een bijdrage aan schone luchtkwaliteit draagt DeeldeZon ook bij aan een sociale toekomst. De elektrische auto’s worden namelijk gedeeld met buurtbewoners.

Eric Beurskens, wethouder mobiliteit zegt hierover: "Met onze deelname aan DeeldeZon zien wij een unieke en duurzame mogelijkheid om onze inwoners gebruik te laten maken van deelvervoer. We bevorderen daarmee ook de mobiliteit van mensen die niet in staat zijn een eigen vervoermiddel aan te schaffen. Als dit slaagt kan dit op termijn leiden tot veel minder auto's op onze wegen en in het straatbeeld. De komende maanden wordt bekeken waar in de gemeente elektrische deelauto’s geplaatst kunnen worden."

Trendsportal

De ambitie om deelauto’s in te zetten voor inwoners  is ontstaan uit Trendsportal. Dit is een initiatief van acht Noord-Limburgse gemeenten die zich richt op duurzame, veilige en slimme mobiliteit voor morgen.