De herfstmaai gaat beginnen!

27 aug 2019
vlinder op bloem
In september begint de herfstmaai. Dit betekent dat we in de hele gemeente de bermen en de sloten maaien. Een extern bedrijf maait de bermen en sloten voor de gemeente en ruimt het maaisel ook op. De gemeente maait zelf de bermen langs onverharde wegen waar geen sloten liggen.

Geen melding nodig

Is de begroeiing van een bermkant of sloot te hoog bij u in de buurt? U hoeft dit niet te melden. We maaien tussen september en december alle bermen en komen vanzelf bij u in de buurt. We starten in de natte gebieden, het gebied in de buurt van de Open Maas Arm in Meerlo en Griendtsveen en werken naar elkaar toe. We maaien eerst de bermen en daarna de sloten. Soms kunnen er een paar dagen of weken tussen zitten.

Horst aan de Maas is momenteel de grootste gemeente van Limburg. Dat betekent dat wij ongeveer 2 miljoen vierkante meter berm en 400 km sloot moeten maaien. Heeft u problemen met de begroeiing van bermkant en sloten, dan vragen wij om uw geduld.

Maaisel opruimen voor meer bijen en vlinders

Door het maaisel te ruimen kan dit niet composteren.  De bermen worden dan schraler en de sloten minder snel ondiep. Hierdoor ontstaat een rijkere bloeiende vegetatie die goed is voor bijen, solitaire bijen, hommels, vlinders, e.d. Tijdens het opruimen van het maaisel ruimen we tegelijk ook het zwerfvuil. Een minder hoge begroeiing is ook goed voor de verkeersveiligheid.